Als allereerste mbo in Nederland heeft Gilde Opleidingen in 2017 de cum laude-regeling ingevoerd. Inmiddels zijn al bijna 500 studenten cum laude afgestudeerd. Studenten geven aan een extra uitdaging te zien in hun opleiding en zichzelf nog meer te kunnen bewijzen.

Het landelijke kennispunt Onderwijs en Examinering heeft naar aanleiding van het succes bij Gilde Opleidingen een handreiking geschreven om andere mbo-scholen ook te stimuleren deze regeling in te voeren. Bij meer dan 10 andere mbo’s kun je nu ook cum laude afstuderen.

Mbo-student kan ook uitzonderlijk presteren!

Cum laude slagen was tot 2017 alleen voorbehouden aan studenten die met een acht of hoger slagen voor het hbo of de universiteit. Maar een mbo-student kan natuurlijk ook uitzonderlijk presteren. Mbo’ers worden opgeleid voor het echte werk dat in ons dagelijks leven verschil maakt. Ze zijn echt vakmensen en blinken daarin uit. “Waarom is het dan wel mogelijk om op het hbo of een universiteit het predicaat cum laude te behalen, maar op het mbo niet?” Dat vroeg onderwijskundige Dien Mueters van Gilde Opleidingen zich af. Het voelde voor haar oneerlijk. Zij ging aan de slag om de regeling ook mbo-proof te maken. En dat is haar gelukt.

Lees de blog over de cum laude-regeling

Voor meer informatie lees de blog van Dien Mueters. Deze is gepubliceerd op www.bazenvanhetmbo.nl. #Bazenvanhetmbo is een samenwerkingsverband tussen Gilde Opleidingen, CITAVERDE College, Arcus College en Leeuwenborgh. Met de campagne #bazenvanhetmbo zetten de mbo-scholen ‘bazen van het mbo’ in de spotlight, zodat kijkers een beeld krijgen van wat het mbo te bieden heeft en waar je als mbo’er terecht kunt komen.

2 REACTIES

  1. Cum Laude is niet alleen aan een cijfer 8 of hoger gekoppeld. Universitair en HBO ging het er vooral om dat je iets totaal nieuw, origineel, nog nergens vertoond, gepresteerd had. Daar hangt dan uiteraard ook een cijfer 8 of hoger aan. Ook hier is dus weer sprake van normvervaging.
    Alleen het punt acht of hoger was niet de norm.

  2. Klopt Kereltje. Ik heb in 2017 bij mijn BBL opleiding in Weert de cum Laude aantekening gekregen. Het staat fout in dit artikel want op het Gilde was een 8 ook niet de norm. Er waren medestudenten met ook een 8 als gemiddelde, die toch geen Cum Laude kregen.

Comments are closed.