Foto: ingestuurde foto weekmarkt februari 2019

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft besloten om een voorstel voor nieuw beleid voor de weekmarkt van Weert aan de gemeenteraad voor te leggen.

Vanwege een afnemend aantal marktkooplieden en ‘gaten’ in de markt wil het college de opstelling van de weekmarkt aanpakken, om zo de markt nieuw leven in te blazen. De gemeenteraad besluit in maart over dit voorstel.

De weekmarkt van Weert heeft te maken met een afnemend aantal marktkooplieden en met ‘gaten’ in de markt. Daarom heeft de gemeenteraad het college van B&W in 2017 gevraagd om te onderzoeken of het huidige marktbeleid nog voldoet. Het gaat voornamelijk om de vraag of de opstelling van de markt moet veranderen. Het uiteindelijke doel is het aantrekkelijker maken van de weekmarkt.

Huidige marktbeleid onder de loep

In 2018 is een werkgroep aan de slag gegaan met de vraag of het huidige marktbeleid nog voldoet. Deze werkgroep is samengesteld uit marktkooplieden, bewoners, centrumondernemers en de gemeente Weert. Zij hebben de opstelling van de markt onder de loep genomen. Daarbij is voornamelijk gebruik gemaakt van bestaand materiaal, zoals de enquêtes van DUS Weert over de weekmarkt. Om het proces in goede banen te leiden, is adviesbureau DTNP ingeschakeld.

Nieuwe opstelling

Op basis van de resultaten en adviezen daarvan, komt het college van B&W nu met een voorstel voor een nieuwe marktopstelling, die moet bijdragen aan een toekomstgerichte en bruisende markt. Wethouder Tessa Geelen: “Op zaterdag moet de binnenstad van Weert in het teken staan van een levendige markt. Met dit voorstel willen we die weekmarkt een boost geven, zowel voor bezoekers als voor de ondernemers.”

Het voorstel is om de markt op te stellen in het kwadrant Nieuwe Markt, Meikoel, Van Berlostraat en Langstraat. Dit zorgt voor een logische routing die aansluit bij het centrum. Het hart van de weekmarkt ligt daarbij op de Nieuwe Markt.

Daarnaast is het voorstel om de Markt vooral in te zetten als terrassenplein, niet voor marktkramen. Op deze manier kunnen markt- en binnenstadondernemers elkaar versterken. Verder stelt het college voor om food- en non-foodkramen door elkaar op te stellen. Ook moet er een ‘foodcourt’ gerealiseerd worden: een verzamellocatie voor marktondernemers die zich richten op consumptie ter plaatse, zoals een loempiakraam.

Als de gemeenteraad akkoord gaat, wordt in overleg met onder andere de markt- en centrumondernemers bepaald hoe de opstelling er precies uit komt te zien.

13 REACTIES

 1. De Markt wordt terrassenplein = einde vislucht tijdens het drinken van de drankjes. Ik verheug met nu al op de uitvoering van het voorstel.

 2. Bruisend, toekomstgericht, boost, routing, foudcourt, afnemende aantallen mkl
  En dat gaat allemaal opgelost worden door(weer ) een andere opstelling waar een duur adviesburo voor gaat zorgen omdat de gemeente eigenlijk weinig vertrouwen heeft in de werkgroep. Als de markt stervende is moet je het niet reanimeren voor de gezelligheid.

 3. Aardig plan, maar ik vraag me toch weer af, als ik dit lees, waarom er weer een (duur) adviesbureau moet worden ingeschakeld. Hebben we dan echt geen ambtenaren die zelf ergens iets over weten of die zelf logisch kunnen denken?

 4. Dat is het einde van de weekmarkt!!!!!!!!!!! Alles bijeen op het meest saaie, troosteloze, onaangeklede rode plein van de binnenstad. Een markt hoort in het HART van de stad en dat is op de laatste plaats de Nieuwe Markt. Deze is al opgeofferd aan de kermis, ofschoon er na de opklapbare banken en hoge lantaarns nooit meer hoge attracties hebben gestaan. Why? Ga eens kijken op markten in Frankrijk en Belgie (ajje gein pupse in eur ouge hetj) waar alle kraampjes, levensmiddelen, nonfood, door elkaar staan en omzoomd met terrasjes. En waar geen nagemaakte supermarkten staan met paleisverlichting en heteluchtverwarming. Maar waar een “gewone” middenstander c.q. agrarier, of hobby tuinier (bv van Lamershof) nog zijn producten aan de man kan brengen. Dat kan niet als hij eerst een dagloon aan staangeld moet betalen. Ik kom bijna elke week, al 50 jaar op de weekmarkt, maar mis de sfeer en gezelligheid van vroeger. En die gaat helemaal kapot als de markt naar de Nieuwe Markt verhuist. Tösse de kêrk en (aod) stadhoês huuërtj de Mêrrentj toês!| Det riemtj ounog.
  Frits

 5. Vroeger was de weekmarkt voor de mensen, overigens al op de Nieuwe Markt vanaf die er is (dus vanaf vlak na WO II. Nu lijkt het of de markt er is voor de politici zodat ze weer iets hebben om ons geld aan te besteden. Niet alles was vroeger beter, maar ik mis toch die marketen met de echte standwerkers.

 6. haal het betaald parkeren maar weg , dan komen er genoeg mensen naar de binnenstad. Ik ga nu naar de markt in Nederweert of Budel. Hoef ik niet te betalen en de sfeer is goed. Betaald parkeren maakt alles kapot.

 7. het heeft in ieder geval de schijn dat die oplossing er is om meer mensen de Langstraat in te lokken. En daar wordt de markt echt niet gezelliger van. Ik denk dat, zeker in de zomer, mensen eerder op de terrasjes bij de Korenmarkt willen zitten als het gaat om gezelligheid.

 8. Vrijdags s’morgens Bree (België) weekmarkt.
  Gratis parkeren.
  Geen vrije parkeerplaats te vinden in de directe omgeving van de singel.
  Nu in de wintertijd niet zo heel erg druk, maar vanaf het voorjaar tot het late najaar, geen doorkomen aan, zo druk.
  Ook interessant dus voor de marktkooplui zelf, ivm goede omzet.
  Keuze aan goederen te over, van zelfs klein vee (kippen, konijnen), etenswaren, “neigâre”, tot pootplanten voor in de “Mooshoôf”.

 9. Klopt, nog steeds een heel gezellige markt. Waar menig koopman nog schreeuwt om zijn fruit te verkopen(nog een, nog een)!

 10. Mooi dat onze motie van Weert Lokaal ingediend op 27 november 2017 eindelijk tot uitvoering wordt gebracht. Een andere inrichting van onze weekmarkt is hard nodig, want zo kan het niet langer meer. De markt moet worden aangepast naar de huidige wensen en eisen van onze martkooplui en onze bezoekers. Zodat er een maatschappelijk breed draagvlak is om onze weekmarkt meer aantrekkelijker te maken naar de maatstaven van de huidige tijd.

 11. Het gaat de mensen financieel zo goed, en de producten zijn in de supermarkt zo goed koop!!
  waarom zou ik uberhaupt nog op de markt een banaan of sokken willen kopen!!!

Comments are closed.