Subsidieaanvragen gevelfonds

Sinds vorig jaar is het mogelijk om subsidie aan te vragen voor gevelverbetering of gevelvergroening in de binnenstad. Met het geld wil de gemeente Weert een helpende hand bieden bij het aantrekkelijker maken van gevels in de binnenstad.

Inmiddels zijn er 18 subsidies aangevraagd. De provincie Limburg heeft de termijnen voor de subsidieaanvragen verruimd. In het fonds zit nog voldoende ruimte voor nog veel meer projecten. Projecten die zijn afgerond voor 30 november 2019 kunnen nog subsidie aanvragen.



Historisch karakter


De bedoeling van het Gevelfonds is om eigenaren en gebruikers te stimuleren om hun gevels een facelift te geven. Dat kan op verschillende manieren: door ze terug te brengen in de oorspronkelijke structuur, door gevels aan te lichten of door ze te vergroenen.

Wethouder Martijn van den Heuvel: “De binnenstad van Weert is een gemeentelijk beschermd stadsgezicht. Gevelverbeteringen dragen bij aan de versterking van het historisch karakter van de stad. Een goed gevelontwerp is er één die past in de historische omgeving. Daarnaast zorgt vergroening van de gevels voor een gezonder klimaat en minder hittestress in de binnenstad. Er zijn inmiddels al een aantal gevels aangepakt, met een fraai resultaat tot gevolg”.



Gevelfonds


De subsidie geldt voor gevels van hoofdgebouwen in de binnenstad die aan openbaar gebied liggen. Zowel eigenaren als gebruikers van panden kunnen een aanvraag indienen. Degene die de kosten van gevelverbetering betaalt, krijgt de subsidie. Per bouwkundig pand is een subsidie van maximaal 50% van de subsidiabele kosten mogelijk met een maximum van € 20.000,-. Uitgangspunt is een gemiddelde historische gevelbreedte van zes meter. Bij bredere panden is het maximum per aanvraag € 40.000,-.



Aanvragen


Totaal zijn nu 18 aanvragen ingediend. Daarmee is € 227.975,- gemoeid. Met de provincie Limburg is een overeenkomst aangegaan voor het plan voor de versterking van het stadshart van Weert. De € 300.000,- voor het Gevelfonds is hieruit afkomstig.



Inspiratie en aanvragen


Wie in aanmerking wil komen voor een bijdrage voor gevelverbetering, moet de daadwerkelijke gevelrenovatie op 30 november 2019 gerealiseerd hebben. Iedereen met plannen voor gevelverfraaiing kan inspiratie vinden in oude foto’s van Weert via de digitale studiezaal van het Erfgoedcluster http://studiezaal.erfgoedhuisweert.nl en in de diashow bij de monumenten op www.erfgoedhuisweert.nl/Monumenten-Weert. Kijk voor meer informatie over het gevelfonds op de website www.weert.nl/gevelfonds.