Het evenement Wieërt Alaaif, dat dit jaar haar 5-jarig jubileum zou vieren, gaat niet door. Stichting Behoud van Beleving die het evenement tijdens de vastelaovendj organiseert meldt vandaag dat ze geen vergunning krijgen voor het evenement op 2 en 3 maart.

De organisatie is ten einde raad: “Alle evenementen zijn te goeder trouw voor en door Weerternaren georganiseerd. Het organiseren van een evenement in Weert valt niet mee, hierover waren we vanuit stichting Behoud van Beleving ook al in gesprek gegaan met de politieke partijen om te kijken of er bijvoorbeeld een evenementenloket te realiseren is voor ondersteuning bij het aanvragen van vergunningen.”

De organisatie had graag in gesprek willen gaan met de gemeente om te kijken hoe, in welke vorm dan ook, Wieërt Alaaif 2019 toch door zou kunnen gaan. De organisatie laat weten dat de burgemeester diverse verzoeken via verschillende wegen heeft afgewezen. De burgemeester wil eerst de resultaten van het integriteitsonderzoek afwachten. Het gevolg is dat het 5-jarige jubileum van Wieërt Alaaif hierdoor niet kan plaatsvinden. Om de financiële schade te beperken voor de bestuurders van de stichting wordt er gekeken om in ieder geval de artiesten onder te brengen bij andere evenementen.

Ook einde Bantopa Party en Weert Swingt

De organisatie geeft aan zwaar teleurgesteld te zijn in de gemeente Weert en het optreden van de burgemeester. Het directe gevolg is dat door de financiële schade die de stichting hierdoor oploopt de evenementen Wieërt Alaaif, Bantopa en Weert Swingt, waarbij de organisatie jaarlijks met vele vrijwilligers alle vrije tijd en energie in hebben gestoken, ophouden te bestaan.

54 REACTIES

 1. wat is dit voor een onzin, de gemeente heeft veel geld gestoken in een evenementen terrein op de nieuwe markt, en nu mag er geen evenement op plaatsvinden. En wilt mijheer heijmans eerst een

  integriteitsonderzoek afwachten, daar komt hij dan verrekes laat mee zo een kleine maand voor carnaval. Mag dan mijnheer heijmans al zijn taken en beslissingen staken totdat mijn integriteitsonderzoek over hem binnen is.

  Typisch weerter Bureaucratie van een onbekwame burgemeester die niks maar dan ook helemaal niks geeft om de gemeente weert. Wat een flapdrol

 2. Ik ben geen bestuursrechtadvocaat maar in NL ben je toch onschuldig totdat het tegendeel is bewezen ? Zo’n zware maatregel : dan moet er wel een stevige verdenking liggen lijkt mij.

 3. Dat is nou echt een reactie van een media burgemeester die dan ook totaal niks met de weerter gemeenschap heeft en alleen maar oog heeft voor landelijke media hij moet maar gaan soliciteren bij RTL OF SBS6

 4. Zou mooi zijn wanneer de gemeente/burgemeester dan ook even hun kant van het verhaal geven. In andere gevallen is de burgemeester wel iets voortvarender met het opzoeken van de media.

 5. Dit krijg je als half horeca-ondernemend Weert vertegenwoordigd is in de huidige coalitie. Die hooje neet zoee van concurrentie!

 6. Ik vind veel reacties hier maar vreemd, blijkbaar vinden veel mensen dat zonder weerwoord of uitleg van de burgemeester dat hij moet hangen aan hoogste boom.
  Hij is toch de persoon die over orde en veiligheid gaat en als dat in het geding is dan naar geen wieërt alaaif, ik vind het een overgewaardeerd evenement er zijn nog alternatieven om vastenavond te vieren.

 7. Nee hoor, ook in Weert viert ruim 60% geen carnaval.
  carnaval is gemiddeld het feestje van 35% van de bevolking beneden de rivieren.

 8. Ik weet niet wie in jouw gemeenteraad zitten maar het aantal horeca ondernemers in de raad en onder de wethouders is verre van oververtegenwoordigd dus die opmerking raakt kant nog wal.

  Jammer is wel dat hier op het laatste moment een streep door getrokken wordt. Ik vind dat een integriteitsonderzoek wel degelijk mag en misschien wel moet plaatsvinden (de aanleiding ervan ken ik niet), maar hier mag een dergelijk festival niet onder lijden. Geef als gemeente richtlijnen mee die steek houden en gebaseerd zijn op het onderzoek wat je gaat uitvoeren en houd daar toezicht op.

  Het uitgangspunt van de gemeente moet zijn dat zulke initiatieven omarmd moeten worden in plaats van als gevolg van bureaucratie de nek om worden gedraaid. Het duurt vaak jaren voordat iemand zich hier weer aan wil wagen en het bruist al niet heel erg in Weert.

 9. Waar zijn we mee bezig in Weert. Carnaval is een volksfeest. Welke integriteit moet er gecheckt worden? Het is een traditie. Wat gebeurd er met Nederland. Eerst het gezeur over zwarte piet, nu de Carnaval. What is next. Onbegrijpelijk waar we tegenwoordig mee bezig zijn. Plezier hebben in het leven en je tradities volhouden is heel belangrijk. Vooral in de hectische tijd waar we in leven. OMG. Denk eens na over de leefbaarheid.
  Burgemeester. Tot nu heb ik altijd achter u gestaan. Dit kan echter niet door de beugel. Bedenk goed wat het imago van Weert is. De outlet was al een grote blunder waar Weert nog steeds achter de feiten loopt. Het wordt wel heel moeilijk om nog trots te zijn op mijn geboortestad.
  Bedenk dus goed wat dit gaat betekenen.
  Mijn advies; Snel de organisatie doorgang geven voor de festivals.

 10. Voor het niet afgeven van een vergunning zijn zwaarwegende argumenten nodig. Ik heb op zijn minst het gevoel dat het verhaal hier vanuit één kant verteld wordt…

 11. Nou lijkt het mij dat een integriteitsonderzoek niet zomaar ingesteld wordt. Hier moet toch een gegronde reden voor zijn. Het niet kunnen garanderen vd veiligheid tijdens dit evenement zou een reden kunnen zijn .

 12. Elk evenement wat in de binnenstad georganiseerd word, steunt op vrijwilligers, en wie gaat er met het geld vandoor …juist ja diegene die voor het bier zorgen en € 3 voor een half vol plastic bekertje durven vragen…en…de Gemeente kan de rotzooi opruimen..!!!

 13. Er zitten in ieder geval meer horeca-ondernemers dan stratenmakers in de raad. Dus het is maar net op welk vlak je van een over- of ondervertegenwoordiging wilt spreken.

  Desalniettemin geloof ik in onze Nederlandse rechtsstaat en moeten we het proces afwachten. Mocht dit evenement gecanceld zijn wegens wanbestuur van de Gemeente vind ik dat hier serieuze consequenties op moeten staan voor betrokken ambtenaren. Mocht hier inderdaad spraken zijn van criminele activiteiten ben ik het, met een rauwe bijsmaak, eens met het besluit dit evenement geen vergunning te verlenen. We moeten niet vergeten dat bij buurstad Roermond haar oogappel, het Outlet Center, ook dubieuze praktijken zijn gesignaleerd. Wie altijd het braafste jongetje van de klas is bereikt, helaas maar waar, niet altijd het meeste in het leven!*

  * Waarmee ik verder níks goed wil praten

 14. Zo adequaat is de gemeente niet om een gesprek aan te gaan. Vooral de wensen van de gemeente wordt ingevuld en niet van de Weerter burger. Dat is mijn ervaring.

 15. geen alaaif geen bantopa geen weert swingt meer en god weet wat er nog meer verdwijnt uit het centrum en er is al zo weinig te vieren in weert pfff…misschien in de toekomst een heel groot suikerfeest wie weet

 16. Dus een volksfeest moet per definitie door heel Nederland gevierd worden?

  Je kunt niet ontkennen dat voor Limburg en Brabant carnaval een volksfeest is. Dat het jou niet kan bekoren is jouw goed recht. Maar je opmerking is er weer een uit de categorie: “als IK er niets aan heb moet het maar voor iedereen worden afgeschaft”.

  Asociaal, egoïstisch en het getuigd van 0% respect voor je medemens.

 17. Bla bla bla dus als k vind dat iets afgeschaft moet worden wat dus mijn mening is ben ik meteen asociaal?

  Dat getuigd weer voor jou denk vermogen!!👍

 18. Een (andere) mening mag je hebben daar is niets mis mee. Het is juist goed dat we andere meningen hebben. Daardoor ga ik nadenken over mijn eigen mening en blijf ik scherp.

  Ik heb waarschijnlijk een ander mening over geloof dan mensen die naar de kerk gaan. Van mij hoeft de kerk echter niet worden afgeschaft simpelweg omdat ik een andere mening heb. Dat getuigd van een sociale houding en respect voor degenen die een ander idee of een andere mening hebben.

  Het afschaffen van iets simpelweg omdat het jou niet kan bekoren is asociaal, egoïstisch en getuigd van geen respect voor je medemens.

 19. Dus ik moet serieus reageren op iemand die mij ‘Jeroentje’ en zichzelf Liegebeest noemt… nou ja, vooruit dan.

  Ik kan me zomaar voorstellen dat de burgemeester lopende een onderzoek inderdaad geen uitspraken wil doen. Dat doet de politie bijvoorbeeld ook niet.

 20. Carnaval is zeker geen volksfeest een klein deel van Nederland doet hier maar aan mee.

  Van mij mogen ze dat afschaffen daar missen we niks aan

 21. Jeroentje, lees eens even mee; “De organisatie had graag in gesprek willen gaan met de gemeente om te kijken hoe, in welke vorm dan ook, Wieërt Alaaif 2019 toch door zou kunnen gaan. De organisatie laat weten dat de burgemeester diverse verzoeken via verschillende wegen heeft afgewezen. De burgemeester wil eerst de resultaten van het integriteitsonderzoek afwachten.”

  Goede vraag van Jasonking, waarom wordt er geen uitleg gegeven? Dus zonder in gesprek te gaan met de organisator worden de vergunningen niet afgegeven. Er zijn schijnbaar vragen gerezen uit de afhandeling van de evenementen in 2018, moet het dan tot februari 2019 duren totdat hier een gesprek over wordt aangegaan??

  Ik denk dat de gemeente het te druk heeft met de kansloze gesprekken met “Chinese investeerders” en de bijbehorende met snoepreisjes naar China. De doorlooptijd past mijns inziens wel bij de normale afhandelingen van vraagstukken in de ambtenarij. Bizar!

 22. Hejje al us gedachtj aan de leveranciers die heej hunne boterham met motte verdeene?
  Nei gae gaotj eedere merge met eur booterhammetrommelke nao ut werk en de zorg zeen veur de baas !

 23. Nou ja, na de arrestatie van die terroristen bij de Weerterbergen heeft ie niet de uitkomsten van het onderzoek afgewacht en zat ie dezelfde avond bij Jinek tekst en uitleg te geven. Voor honderden mensen gaat om op dit moment onduidelijke redenen een feest niet door en de organisator is ‘verdachte’.

 24. Is dat zo? Volgens mij is het niet de gemeente of de burgemeester die met het bericht dat het festival helaas niet doorgaat naar buiten is getreden. Onschuldig tot het tegendeel bewezen is, maar als je er zelf mee naar buiten komt dat er een probleem is dan kan je dat ik een kwetsbare positie brengen kan ik me bedenken.

  Ik weet (overigens gelukkig denk ik) helemaal niet wat er allemaal speelt. Wat ik wel weet is dat vergunningen niet zomaar geweigerd worden en dat hier heel gemakkelijk allemaal conclusies, waarschijnlijk uit terechte teleurstelling, getrokken worden.

  Dat aanhalen is alles wat ik hier nu doe. Geen partij kiezen, alleen de nuance aanbrengen. Maar daarvoor wordt je verketterd tegenwoordig. Alles mag alleen maar zwart of wit zijn. Er moet meteen gewezen kunnen worden.

 25. als mensen dat klote vinden daar moet je respekt voor hebben dat is hun uitje waar ze een jaar naar uitkijken wat is daar mis mee?..ik ben ook geen carnavals vierder ..maar ik gun iedereen zijn fun..ik ga op vakantie.maar zou het heel erg vinden als ze aan mijn kermis kwamen net als deze mensen hun heilige carnavals feest..en ook het hele slechte is dat weert swingt en bantopa verdwijnt..hier doe je ook heel veel mensen een plezier mee..ik zou zeggen heer stefan trek een blikje schulten brau open en laat het chagrijn van je afdruipen

 26. Maar intussen ook geen vergunning verlenen, de organisator op laten draaien voor alle kosten van dien en de Weerter bevolking een mooi evenement ontnemen.

  Behalve dat er nu dus geen vergunning wordt verleend, spreekt de Weerter politiek zichzelf tegen. Aan de andere kant wordt een evenement als Weert Alaaif namelijk wel ‘trotst’ benoemd in de openbare voortgangsrapportage “Programma versterking stadshart” van twee weken geleden.. lopende een onderzoek.

  N.b. vindt het trouwens erg schadelijk dat je al in je eerst zin discrimineert op basis van mijn naam.

 27. Jullie moeten niet zo janken omdat carnaval er is meer dat in het leven hoor.

  En bantopa en weert swingt jammer dan .Ik mis het niet

 28. Ik vier geen carnaval, gaat mij om het evenementen gebeuren in weert, dat door onze burgemeester altijd heel erg moeilijk wordt gemaakt.

 29. Is het wel, maar blijkbaar weet jij het beter, en tuurlijk als die evenementen door dezelfde organisatie wordt georganiseerd en ze hebben hiermee een financiële strop, dat de andere evenementen hieronder lijden is nogal logisch.

 30. Als iemand op regionale media wil reageren in de streektaal dan is dat zijn goed recht.
  Dat doen Friezen ook en ook in Friesland spreekt ook niet iedereen fries.
  Wanneer je zelfs hier niet uitkomt, en je wil het lezen stel ik voor dat je een dialectcursus volgt bij Veldeke.
  Ook makkelijk als je de komende Carnaval naar de Weerter optocht gaat kijken…..
  (Daar heb je ook geen ABN ondertiteling).

 31. Nou dan komt tie dan, zodat je het ook kunt lezen. (als ik het niet fonetisch had gedaan had je het al helemaal niet begrepen)
  Je kunt ook moeite doen om het te lezen, maar als je dat al niet doet met je antwoorden/opmerkingen maakt dat veel duidelijk.

  Waar het om gaat is de leveranciers aan die evenementen die nu niet meer doorgaan, daar wordt blijkbaar niet aan gedacht!

 32. Met jullie insinueer jij dat ik in deze organisatie zit, maar dat is niet zo. Blijkbaar ben jij hier alleen maar om jou narcistische trekjes te laten botvieren. Jij hebt waarschijnlijk weining spiegelneuronen, waardoor je niet goed in staat bent om empathie te tonen,
  en waarschijnlijk vindt jij jezelf behoorlijk superieur (althans dat valt me op na al je commentaar hier gelezen te hebben)

  Klinkt dit herkenbaar? Dan is het misschien tijd om je eens achter de oren te krabben, is namelijk niet iets om trots op te zijn. Ik wens jou nog veel plezier met iedereen in het harnas te jagen, het gaat je goed.

Comments are closed.