Recreatieopleidingen in Weert

Goed nieuws voor jongeren uit de regio Weert die interesse hebben in een recreatieve opleiding. Gilde Travel & Leisure College gaat vanaf komend schooljaar in samenwerking met Cosmo Academy de topopleidingen Leidinggevende Leisure & Hospitality en Zelfstandig Medewerker Leisure & Hospitality aanbieden in Weert. In Venlo worden ze al jaren gegeven.

Het roc verwacht door de strategische ligging van Weert – richting het Brabantse land – meer studenten te kunnen voorzien in hun behoeften. Hans Roggen, manager Gilde Travel & Leisure College, vertelt: “We willen daarnaast de jongeren, de vakmensen van morgen, voor de regio behouden.”

Studenten binden aan bedrijven

De jongeren in de regio Weert die interesse hebben in leisure-opleidingen worden zo op hun wenken bediend. Ze hoeven niet meer kilometers te reizen, maar kunnen gewoon in Weert studeren. Lekker dicht bij huis. En niet de minste opleiding. Deze twee opleidingen, die we ook al aanbieden in Venlo, zijn namelijk door de Keuzegids Mbo-Studies 2019 uitgeroepen tot topopleiding. Een uitstekende keuze dus. Daarnaast is het zo dat de omzet in de recreatieve en toeristische sector alleen maar stijgt en stijgt. Alhoewel dit heel positief is voor de bedrijven, leidt dit ook tot personele krapte, terwijl toekomstige vakmensen, de huidige studenten, de regio verlaten. Met de opzet van opleidingen in Weert hoopt Gilde Travel & Leisure College studenten voor het bedrijfsleven in de regio Midden-Limburg te behouden. Door intensieve samenwerking met het bedrijfsleven kan meteen een start gemaakt worden met het binden van studenten aan die bedrijven.

Bundeling krachten met gemeente Weert en provincie Limburg

Het initiatief van Gilde Travel & Leisure College in samenwerking met Cosmo Academy ligt in het verlengde van wat provincie Limburg en gemeente Weert willen. De provincie wenst de recreatie in Limburg te versterken en de gemeente Weert heeft de ambitie om het mbo-aanbod uit te breiden. Aangezien er nog geen mbo-opleidingen in de recreatie in Weert zijn en MBO Limburg in Kaart uitwijst dat er ruimte hiervoor is, komt hier actie op. Provincie Limburg, gemeente Weert, Gilde Travel & Leisure College en Cosmo bundelen daarom hun krachten om te voorkomen dat de potentiële studenten verdwijnen naar andere mbo-instellingen. “Recreatie is een zeer belangrijke pijler van de Limburgse economie, dus we hebben er allemaal belang bij om dit tot een succes te maken”, vertelt manager Hans Roggen.

Hospitality skills ontwikkelen door zelf te ervaren

Directeur en oprichter van Cosmo, Yvonne Verhoeven vertelt over de visie. “Wij geloven dat je hospitality skills het beste kunt laten ontwikkelen door het de studenten zelf te laten ervaren. Daarom organiseren wij wekelijks een speciaal programma voor onze studenten waardoor zij op diverse manieren kennismaken met de recreatiebranche. Hierin werken wij samen met diverse experts uit het bedrijfsleven en onze partners, zodat theorie en praktijk perfect op elkaar aansluiten. Een groot aantal stroomt door naar het hbo, weet Verhoeven. Maar vele anderen stromen het bedrijfsleven in, dat staat te springen om de afgestudeerde studenten.”

Op 11 april is er een Leisure X-perience om kennis te maken met dit nieuwe mbo-onderwijs in Weert: https://bit.ly/2FcaczZ.