Verzet huisvestingsplannen Stramproy

Net als op Leuken-Noord zien ze in Stramproy de huisvesting van meerdere arbeidsmigranten op één locatie niet zitten. Vorige week werd bekend dat er plannen zijn om in het voormalige kantoorgebouw van WBM arbeidsmigranten te gaan huisvesten.

Volgens de plannen zou het gebouw voor de komende 10 jaar huisvesting moeten bieden aan ruim 200 arbeidsmigranten verdeeld over 60-70 kamers met elk 2 of 4 bedden op een kamer. Aan de achterzijde van het pand zouden 130 parkeerplaatsen moeten komen, zo meldt de Dorpsraad van Stramproy. Bij buurtbewoners waren de plannen ook al ter oren gekomen en zij zijn een petitie gestart. De petitie (https://iwdg.nl/2WsgJ0K) die door het Buurtcomité Industrieweg is opgezet is inmiddels al ruim 370 keer ondertekend.

Vorige week zijn de Dorpsraad, de initiatiefnemers, buurtbewoners, enkele raadsleden om tafel gaan zitten. De Dorpsraad kwam tot de conclusie dat er belangen botsen en heeft daarin een standpunt ingenomen. Het werd vrij snel duidelijk dat de impact voor het dorp Stramproy veel te groot zal zijn. Ruim 200 arbeidsmigranten aan de rand van de bebouwde kom op 500 meter afstand van het centrale kerkplein zal vermoedelijk overlast gaan opleveren voor de directe buurt. Overigens worden er al ruim 700 arbeidsmigranten gehuisvest in Stramproy, zo blijkt uit statistieken.

De Dorpsraad is er zich van bewust dat je met ‘alleen tegen iets zijn’ je vaak niets oplost. Men heeft dan ook gekeken naar een alternatief. Men ziet de tijdelijke bewoning van het oude kantoorpand wel zitten, maar dan voor een andere doelgroep. Maar de exacte details worden later bekend gemaakt als alle betrokkenen zijn ingelicht en een reactie hebben gegeven.

Er zullen eerst een aantal informatie-bijeenkomsten worden georganiseerd voor bewoners, ondernemers en belangstellenden. Maar duidelijk is dat de plannen zoals ze er nu voorliggen niet op steun van omwonenden en de Dorpsraad kunnen rekenen. Men hoop op een alternatief en dat zal tijdens de informatie-bijeenkomst verder duidelijk worden.