Net als op Leuken-Noord zien ze in Stramproy de huisvesting van meerdere arbeidsmigranten op één locatie niet zitten. Vorige week werd bekend dat er plannen zijn om in het voormalige kantoorgebouw van WBM arbeidsmigranten te gaan huisvesten.

Volgens de plannen zou het gebouw voor de komende 10 jaar huisvesting moeten bieden aan ruim 200 arbeidsmigranten verdeeld over 60-70 kamers met elk 2 of 4 bedden op een kamer. Aan de achterzijde van het pand zouden 130 parkeerplaatsen moeten komen, zo meldt de Dorpsraad van Stramproy. Bij buurtbewoners waren de plannen ook al ter oren gekomen en zij zijn een petitie gestart. De petitie (https://iwdg.nl/2WsgJ0K) die door het Buurtcomité Industrieweg is opgezet is inmiddels al ruim 370 keer ondertekend.

Vorige week zijn de Dorpsraad, de initiatiefnemers, buurtbewoners, enkele raadsleden om tafel gaan zitten. De Dorpsraad kwam tot de conclusie dat er belangen botsen en heeft daarin een standpunt ingenomen. Het werd vrij snel duidelijk dat de impact voor het dorp Stramproy veel te groot zal zijn. Ruim 200 arbeidsmigranten aan de rand van de bebouwde kom op 500 meter afstand van het centrale kerkplein zal vermoedelijk overlast gaan opleveren voor de directe buurt. Overigens worden er al ruim 700 arbeidsmigranten gehuisvest in Stramproy, zo blijkt uit statistieken.

De Dorpsraad is er zich van bewust dat je met ‘alleen tegen iets zijn’ je vaak niets oplost. Men heeft dan ook gekeken naar een alternatief. Men ziet de tijdelijke bewoning van het oude kantoorpand wel zitten, maar dan voor een andere doelgroep. Maar de exacte details worden later bekend gemaakt als alle betrokkenen zijn ingelicht en een reactie hebben gegeven.

Er zullen eerst een aantal informatie-bijeenkomsten worden georganiseerd voor bewoners, ondernemers en belangstellenden. Maar duidelijk is dat de plannen zoals ze er nu voorliggen niet op steun van omwonenden en de Dorpsraad kunnen rekenen. Men hoop op een alternatief en dat zal tijdens de informatie-bijeenkomst verder duidelijk worden.

18 REACTIES

 1. Niemand wil ze hebben. In Budel-Dorplein is het overigens wel gelukt. Daar wonen ze nu in het voormalige AZC. Ze hebben allemaal een eigen autootje. Dus zet op het terrein van het voormalige AKZO / Honeywell aan de Kempenweg units neer, en klaar. In- en uitrit ligt er al en te hard rijden doen ze toch niet met de trajectcontrole.

 2. Ze moeten toch ergens wonen als ze hier komen werken. Kom op, ze komen hier het werk doen wat veel mensen niet willen doen. Gun ze dan ook woonruimte om dat werk te kunnen gaan doen.

 3. Volgens mij komen ze geen werk doen wat “wij” niet willen doen maar volgens mij omdat ze voor een veel lager salaris werken. Dat is in mijn ogen heel iets anders

 4. Volgens mij komen ze geen werk doen wat “wij” niet willen doen maar volgens mij omdat ze voor een veel lager salaris werken. Dat is in mijn ogen heel iets anders

 5. Typisch not in my backyard
  De Nederlandse economie heeft arbeids migranten nodig
  Ze zullen ergens moeten wonen
  Waar je deze mensen ook plaatst; de directe omwonenden zullen protesteren

 6. Niet zeuren in Roy, het is niet voor permanenten woonruimte het is 2x per jaar voor enkele maanden wat ook voor de middenstand voor extra omzet zorgt.

 7. In Rooj gaan we wel zeuren, want het betreft een contract voor 10 jaar met een mogelijke verlenging van nog eens 10 jaar! En het is geen permanente woonruimte, maar we mogen er vanuit gaan dat het complex het hele jaar door volledig is gevuld. En juist omdat het dan iedere keer andere arbeidsmigranten betreft kun je er binnen een dorp niets mee (als het gaat om aan laten sluiten bij het dorp/verenigingsleven). We hebben nu al veel arbeidsmigranten in Rooj, dit wordt te veel!

 8. Er is mog genoegvplek in het gemeentehuis, tevens genoeg parkeerruimte.
  Slapende ambtenaren zullen wel wakker worden.
  Dus een win-win situatie.

  De uitzendbureaus of bemiddelaars zullen woningen blijven opkopen. Dit is niet tegen te houden. Wel het concentreren van arbeidsmigranten op een plek is een brug te ver.

  Volgens mij heeft de gemeente nog een volle kaartenbak met werkzoekenden, zet die aan het werk. Oei die zijn te duur voor het werk.

 9. De verhuurder dik geld verdienen en de buurt zit met de problemen. Veel mensen op een plaats duwen is vragen om problemen.

 10. Michael007, Ik heb me niet uitgesproken over dit plan. Alleen aangegeven waarom ik denk dat grootschalige huisvesting bijna onontkoombaar is. Ik begrijp heel goed dat bijna iedereen snapt dat het nodig is maar bijna niemand het in de buurt wil. dat levert dus altijd een probleem op. Ik ben erg benieuwd naar de alternatieve plannen van de dorpsraad.

 11. We hebben woning nood in NL.
  Lijkt me logisch dat mensen die hier geboren en getogen zijn en permanent hier werken. Meer rechten hebben op een woning dat een tijdelijk arbeider.

 12. Veel arbeidsmigranten, ook mensen die hier maar enkele maanden verblijven, worden nu in gewone woonhuizen bij u en mij in de straat gehuisvest. Deze woningen worden opgekocht door uitzendbureaus/werkgevers, per kamer verhuurd aan arbeidsmigranten en zijn dus niet meer beschikbaar voor mensen die een huis zoeken. Door huisvesting voor tijdelijke arbeidsmigranten te realiseren kan precies datgene gebeuren wat u bepleit: de woningnood verlichten!

 13. Ik kan de onrust en onvrede in Stramproy wel begrijpen. Een 10 jaar kontrakt voor ruim 200 immigranten, 130 parkeerplaatsen en dat allemaal in een dorp. Met het Vosseven heeft de Rooyenaar al voldoende ervaring opgedaan. Met de nieuwe WW regeling (een magneetfunctie) en de groeiende behoefte aan diverse oost-europese arbeidskrachten, wat zeer zeker niet seizoensgebonden is, zou ik de bui ook zien hangen.

 14. “waarom ik denk dat grootschalige huisvesting bijna onontkoombaar ” ,als alternatief dan maar meer betalen voor de champignons en de prei.

  als we genoeg productie chinezen naar nederland halen, dan kunnen we ook printers voor 40 euro in de rek leggen—> maar willen we dat??

 15. Geheel met u eens. Geheel. Het een ‘race to the bottom’ voor de laagste prijzen en de goedkoopste arbeid. En natuurlijk altijd dezelfde mensen die er uiteindelijk geld aan verdienen. Ik wil dat in ieder geval niet en we kunnen er met z’n allen heel erg tegen zijn. Het enige probleem is dat we dat internationale systeem vanuit Weert niet gaan veranderen. Door de kop in het zand te steken gaat het huisvestingsprobleem niet weg..

 16. “Het enige probleem is dat we dat internationale systeem vanuit Weert niet gaan veranderen”
  Maar Gemeente Weert wil het internationale systeem wel in stand houden!!!

  Neem eens een voorbeeld aan” Tony’s Chocolonely (Amsterdam)die veranderde de markt en zorgde voor betere omstandigheden vanuit een ander continent, ipv hun Eigen gemeente.

  dus in dit geval !! Gemeente Weert:
  —>Stond erbij en ik keek erna,<—

Comments are closed.