Boek en tentoonstelling Biest

(Foto’s) Op 13 en 14 april 2019 organiseert de werkgroep “De Biest en haar Bewoners” een tentoonstelling.

Activiteit: Fototentoonstelling de Biest en haar bewoners
Datum: Zaterdag 13 april 2019 van 13-18 uur en zondag 14 april 2019 van 10-18 uur
Plaats: Franciscushuis, Biest 43a, 6001 AP Weert

Onderwerp van deze presentatie zijn de bewoners die in 1950 op de Biest woonden. Ongetwijfeld ken jij nog de bewoners van die tijd: Bieëles-Pierke, Louis Kollée, Bakker van Doeëre, Pierre vanne Kauw, Roos vanne Schipper, Kauwe-Lei, Anneke van Theidoeër, Wiel van Theidoeër (de bakker), Mieke van ’t Sprengske, Wiel van Huupke enz. Allemaal historische figuren.

In 1950 werden alle huizen van Weert voorzien van een straatnaam en een huisnummer. De begrenzing van de wijk de Biest, in de tentoonstelling, wordt gevormd door de gehele Minderbroederslaan, de Jan van der Croonstraat via de Kasteelsgracht naar de Boerhaavestraat (enkel oneven nummers), naar de Leukerstraat ter hoogte van de huidige Hendrik-IV-straat en van daaruit naar de laatste boerderij op Doolhofstraat bij Paal 60.

Boek in samenwerking met Aldenborgh

Eind dit jaar zal in samenwerking met Stichting de Aldenborgh een boek over de Biest verschijnen. Het is het tiende boek in een reeks van fotoboeken van de Weerter kerkdorpen en wijken.

Je kan middels deze tentoonstelling alvast een voorproefje nemen. Er zijn al ruim 4000 foto’s verwerkt, waarvan er meer dan 1000 in het boek zullen staan. Mocht je jouw eigen familie niet terug kunnen vinden in de tentoonstelling, dan krijg je nog de kans om gegevens en fotomateriaal aan te leveren.

Omdat het boek al bijna zijn maximum aantal van 512 pagina’s heeft bereikt, is er nog beperkt ruimte. Dus haast is geboden. Bij jouw bezoek aan de tentoonstelling kun je deze gegevens en de foto’s meenemen, zodat men deze daar tijdens openstelling kunnen inscannen. Je kan ze daarna weer direct meenemen. Voor de foto’s vraagt men om op een apart papier alle personen te beschrijven, zo mogelijk ook de datum, de gelegenheid (bruiloft o.d.) en de plaats waar de foto gemaakt is. Je kan ook een afspraak maken voor een interview bij jou thuis.

Naast het hoofdstuk bevolking, dat het grootste deel van het boek beslaat, besteden ze ook kort aandacht aan de historie van de Biest, beschrijven ze een aantal bedrijven op de Biest, zoals de Weerter Scheepsbouw Maatschappij, Jos Demonte Bouwbedrijf, van Wegberg Machinefabiek, Unicums Bedrijven e.a. En er zijn meer artikelen, dus laat je verrassen.

Ook worden er een groot aantal groepsfoto’s tentoongesteld. Ze zullen niet allemaal in het boek komen, maar ze vragen jou toch om hen te helpen de personen op deze foto’s te benoemen, zodat de foto meer waarde krijgt. Tijdens de tentoonstelling bieden ze ook de mogelijkheid om alvast voor het boek in te tekenen.

De organisatie heet je van harte welkom op deze reünie van de Biest, want je ongetwijfeld veel (oud-) bewoners gaan tegenkomen… En misschien afspreken om elkaar vaker te zien….