(Foto’s) Het burgerinitiatief om afvaldumpingen en zwerfafval in Weert tegen te gaan heeft donderdag een vervolg gekregen.

In navolging van de beschilderingen van de containers aan de Kesselstraat vorige week zijn deze week een aantal containerlocaties opgefleurd met kunstgras en bloemen. Donderdag werd de locatie bij winkelcentrum Moesel onthuld in het bijzijn van de initiatiefneemster, wijkraad Moesel, winkeliers, medewerkers van de gemeente en wethouder Van den Heuvel.

Het kunstgras en bloemen hebben de containerlocatie aanzienlijk opgefleurd. Het idee is overgewaaid vanuit o.a. Rotterdam. Daar was het project een groot succes. Een schone en mooie omgeving willen mensen namelijk niet graag vervuilen. De eerste maand trof de gemeente daar 75 procent minder afval aan rond de aangeklede containers, drie maanden later is de hoeveelheid afgenomen met 85 procent.

Met het opfleuren van de containerlocaties wil de gemeente Weert hetzelfde bereiken. Naast het opfleuren zet men ook in op andere maatregelen zoals het vaker legen van containers en handhaving. Naast de locatie op Moesel zijn ook containers in de Kesselstraat en Herenstraat opgefleurd met kunstgroen.

4 REACTIES

 1. Opfleuren betekent wel bijhouden! Over een jaar zal t tapijtje er niet meer zo fraai bij staan. Een camera zou ook kunnen helpen.

 2. Boetes uitdelen aan mensen die hun afval verkeerd aanbieden, dat zou ook kunnen helpen. Het is in andere gemeente al jarenlang heel normaal dat BOA’s handschoenen aantrekken en een vuilniszak openhalen om op zoek te gaan naar post waar een naam op staat. Vervolgens lopen ze naar het huis waar die persoon woont en wordt er een boete uitgeschreven.
  Men weet toch wel dat “foei!” zeggen maar werkt bij een beperkt deel van de bevolking. Sommigen moeten getroffen worden daar waar het pijn doet: in de portemonnee.

 3. Klopt, meestal is het echter grof vuil.

  Een andere optie is het weghalen van de containers en ophalen van gescheiden afval. Containers en glasbakken blijven een magneet voor sluikstorters. Omwonenden zitten met de troep.

 4. Maar pleuren de mensen het grof vuil dan niet gewoon daar waar eerst de container stond?
  Wat als de gemeente 1 dag per kwartaal en per wijk ergens een open container neerzet waar mensen zooi in kunnen dumpen? Er is toezicht bij nodig, want anders komt er god weet wat in te liggen, maar mensen weten dat ze grofvuil maar tijdelijk in de tuin/washok hoeven op te slaan, want “binnenkort staat die container er toch weer”.

  Dan is het 1 keer per kwartaal ff zooi en chaos rondom die container, en niet het gehele jaar door zooi in de gehele wijk.

Comments are closed.