Herenboeren in de prijzen

Foto door: Ruud Snijders

Begin 2017 is Herenboeren Land van Weert gestart met het oprichten van een boerderij waar buurtbewoners hun boodschappen kunnen halen.

Het doel van dit initiatief is om meer grip te krijgen op wat men eet. Voedsel is namelijk een primaire levensbehoefte en belangrijk hierbij is dat dit eerlijk geproduceerd wordt, met respect voor boer, dier en natuur. Zij wonnen 7.500 euro als stimulans voor het mooie initiatief.

45.000 euro aan prijzengeld

In totaal vielen 8 Groene Helden in de prijzen. In het Gouvernement in Maastricht pitchten zeven genomineerden kort hun initiatief dat zij hadden ingezonden om in aanmerking te komen voor een mooie geldprijs waarmee ze hun groene initiatief kunnen starten of door ontwikkelen.

De eerste prijs van € 15.000,- ging naar ‘Beleef Groen Griendtsveen’ van Reindonk Energie wil de organisatie Groene Dagbesteding de Wiek. De tweede prijs t.w.v. € 10.000,- kwam in handen van Openluchtmuseum Eynderhoof voor hun initiatief ‘De toekomst van het boerenbedrijf ligt in de jaren vijftig’.

De vier nummers vier en de winnaar van de aanmoedigingsprijs mochten ieder € 2.500,- mee naar huis nemen. Meer informatie over de winnende initiatieven is te vinden op www.groeneheldenlimburg.nl.

Over de prijs

Het is de derde keer dat de Groene Helden Limburg Stimuleringsprijs wordt uitgereikt.

Bij de prijs draait het om groene en duurzame initiatieven van twee of meer MKB ondernemers die de samenwerking zoeken met bijvoorbeeld instanties voor natuurbeheer, onderwijs of de lokale bevolking. Op deze manier wordt niet alleen het bedrijf, maar ook zijn directe omgeving duurzamer en groener. De zoektocht naar groene initiatieven leverde 35 inzendingen op, waarvan zeven genomineerden hun initiatief mochten te pitchen op de slotavond.

Daarnaast koos het publiek uit de overige ingediende ideeën de winnaar van de aanmoedigingsprijs. De winnaars ontvangen een geldprijs en treden toe tot het Groene Helden netwerk waarbij kennisuitwisseling centraal staat en ze krijgen een gevelbord voor hun bedrijf. Zo kunnen bedrijven aantonen dat maatschappelijk verantwoord ondernemen beloond wordt en dat zij dit belangrijk vinden.

De prijs is een initiatief van IVN Limburg en wordt mogelijk gemaakt door Provincie Limburg. Samenwerkingspartners zijn Mediahuis Limburg, CITAVERDE, VVV Zuid-Limburg, Rabobank, MKB Limburg, het Innovatiehuis MKB Keyport 2020, Vereniging Kleine Kernen Limburg, Limburg Marketing, Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij, IVN Vereniging en het netwerk van Groene Helden uit voorgaande edities.