Nationale Molendag

Plaats een reactie

Op 11 en 12 mei 2019 is het weer Nationale Molendag, het belangrijkste molenevenement van Nederland. Op vele honderden molens door heel Nederland staan molenaars klaar om te vertellen over ‘hun’ molen. Door hun verhalen en demonstraties leer je molens pas echt goed kennen.

Ook kun je genieten van vele feestelijke activiteiten op en rond molens en voor kinderen ligt overal een gratis molenbouwplaat klaar. In Limburg doen zo’n 45 molens mee. Kijk op www.molens.nl voor het complete programma.

Grote variëteit aan molens

Je hebt molens in allerlei soorten en maten én functies. Denk bijvoorbeeld aan kleine ‘spinnenkoppen’, grote stellingmolens, houten standerd- en wipmolens, achtkante grondzeilers en ronde stenen molen. Dat molens graan kunnen malen en energie kunnen opwekken, weten de meesten wel. Maar wist je dat er ook oliemolens zijn? Op molen Windlust in Roeven (Nederweert) wordt bijvoorbeeld olie uit walnoten geslagen.

Elke molen is uniek en heeft zijn eigen verhaal. Kom dus óók op bezoek. De molenaar vertelt je graag de bijzonderheden van zijn of haar prachtige molen!

Activiteiten

Veel molenaars organiseren speciaal voor de Nationale Molendagen extra activiteiten, waardoor het een onvergetelijk uitstapje wordt voor jong en oud. Proef van heerlijke molenpannenkoeken, volg een fiets- of wandelroute, luister naar live muziek en verhalenvertellers of geniet van demonstraties en exposities op een van de molens.

Organisatie

De Nationale Molendag wordt georganiseerd door vereniging De Hollandsche Molen en Het Gilde van Vrijwillig Molenaars. Daarnaast wordt de dag mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij. In Limburg zijn de Molenstichting Limburg en het Gilde van Vrijwillige Molenaars afdeling Limburg betrokken bij de organisatie.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef jouw reactie