Politie gaat mobiele wijkbus inzetten

3 reacties

Vanaf 8 april wordt de nieuwe mobiele wijkbus van de politie ingezet in verschillende gebieden in Limburg. Zo gaat de bus onder andere rijden in het gebied Weert, Nederweert en Leudal maar ook in de Westelijke Mijnstreek rondom Sittard.

De mobiele wijkbus die in bovenstaande gebieden gaat rijden is een pilot voor geheel Politie Nederland. De bus wordt ingezet voor diverse taken van de politie, maar wordt voornamelijk gebruikt om in contact te komen met inwoners uit een gebied. ‘Zichtbaar zijn als politie’ in verschillende gebieden is een belangrijk doel van de bus.

Daarnaast is het mogelijk om in de bus aangifte of melding te doen bij de politie. Hierdoor kunnen we de doelgroep bereiken die bijvoorbeeld slecht ter been is, en niet naar het politiebureau of gemeentehuis kan komen om aangifte te doen. Met het aanwezige privacyglas in de bus kan men dan in alle rust en vertrouwen het verhaal doen aan een (wijk)agent en kan bijvoorbeeld een aangifte worden opgenomen.

Communicatie via social media

De wijkbus wordt roulerend in de diverse dorpen en gemeenten ingezet ten behoeve van de inwoners. Er wordt geprobeerd om vaste momenten aan te houden, zoals bijvoorbeeld de inzet van de bus bij een weekmarkt. Maar omdat het lastig is om een vaste planning te maken voor de inzet van de wijkbus, worden de locaties en tijdstippen van de mobiele bus in de wijk kenbaar gemaakt via onder andere de social media kanalen van de lokale politie.

Inzet naar aanleiding van een incident

Wanneer er zich in een bepaald gebied een heftig incident heeft voorgedaan met maatschappelijke impact kan de politie ook besluiten om de mobiele wijkbus in te zetten. Het is bij zo’n incident waardevol om als politie zichtbaar te zijn in de wijk, ook na afloop van het incident. De politie is er dan voor de inwoner als aanspreekpunt, en de agenten kunnen ter plekke hun werkzaamheden uitvoeren in de bus.

Evenementen en plaats delict

Naast de inzet van de bus in de Limburgse wijken kan het voertuig ook worden gestald bij bijvoorbeeld evenementen. Hier wordt hij dan gebruikt als commandopost voor de politie, van waaruit zaken geregeld kunnen worden met betrekking tot het evenement. De wijkbus kan ook gebruikt worden als kantoor met werkplekken, waardoor inzet bij bijvoorbeeld een plaats delict handig kan zijn. Als een onderzoek lang gaat duren in een bepaald gebied, kunnen agenten zo werken in de bus die bij de PD wordt ingezet. Op deze manier gaat er weinig tijd verloren en hoeven collega’s niet naar het politiebureau om alles op papier te zetten.

Gebied

De mobiele wijkbus wordt vanaf 8 april ingezet in het werkgebied van Politie Weert, Nederweert, Leudal. Binnenkort komt daar ook nog een tweede mobiele wijkbus bij in het gebied van de Politie Westelijke Mijnstreek. Volg de politie op social media om op de hoogte te blijven van de aanwezigheid van de bus in de wijken. Dit kan onder andere via Facebook (Politie Weert-Nederweert, Politie Leudal en Politie Westelijke Mijnstreek) maar ook via Twitter (Politie Weert) en via Instagram. Daarnaast wordt er ook lokaal aangekondigd wanneer de bus aanwezig is, bijvoorbeeld via posters, de gemeente of via de wijkkrant.

Zie de bus staan? Dan loop gerust binnen voor een praatje met de aanwezige (wijk)agenten!

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
3 reacties