De logistieke sector draait op volle toeren en enorme pakhuizen en distributiecentra schieten als paddenstoelen uit de grond. Het gevolg is dat in heel Limburg politieke en maatschappelijke discussies ontstaan over de ‘verdozing’ van het landschap.

Nu het in Weert ook die kant op lijkt te gaan wil het CDA deze discussie graag van tevoren voeren en niet achteraf. Dit doen ze middels een motie die ze samen met DUS Weert indienen tijdens de raadsvergadering.

Dankzij haar internationale ligging is Limburg een aantrekkelijke plek voor logistiek. Aanvankelijk zouden de distributiecentra geconcentreerd worden in de regio’s Venlo en Sittard, maar intussen worden de grote hallen op tal van plekken gebouwd. In Weert zijn de voorbereidingen voor de bouw van het centrum van Heylen in volle gang. De gemeenteraad heeft echter nooit gesproken over de voor- en nadelen van uitbreiding van de logistieke sector op Kampershoek-Noord.

De CDA-fractie wil graag het gesprek voeren over de vraag of het wenselijk is in de toekomst nog meer van dit soort hallen te bouwen en dient hierover een motie in tijdens de raadsvergadering van 17 april. De partij vraagt zich af of dit een duurzame manier is om met onze spaarzame ruimte om te gaan en geeft de voorkeur aan maakindustrie en lokaal ondernemerschap. Uiteraard is logistiek onmisbaar, maar een gezond evenwicht is net zo belangrijk.

De keuze voor de vestiging van bedrijven die nu wordt gemaakt heeft verstrekkende gevolgen op lange termijn. Daarbij kan gedacht worden aan het type arbeid, de werkgelegenheid die hiermee ontstaat, de behoefte aan arbeidsmigranten en het effect op de omgeving. Het CDA is van mening dat een goede balans nodig is en dat de bedrijvigheid die we nu ontwikkelen de economische toekomst van Weert op lange termijn moet versterken en niet moet belasten.

Lees de motie (PDF)

https://iwdg.nl/2GtR8z9

5 REACTIES

 1. Och het CDA loopt altijd wat achter.
  Ze hebben niet door dat wij steeds meer online kopen en in de toekomst zal dat alleen maar meer zijn. Een maatschappelijke ontwikkeling , die niet te stoppen is.
  Online kopen betekend logistiek. Graag of niet graag, het is realiteit.
  Als je slim bent ga je niet achter de feiten aan lopen , doch kijk je vooruit.
  Wat te denken aan logistieke centra aansluitend aan een droneveld, dan ben je toekomst gericht bezig.

 2. Beetje laat deze discussie.
  Raar dat men nu pas hier mee komt als de bouw is gestart. De omgevingsvergunning is akkoord bevonden door de gemeente.
  Hiernaast was de politiek gebrand op het vestigen van Alibaba. Dat zou een nog grotere loods hebben opgeleverd.

  Maakindustrie heeft in Weert geen toekomst. Nederland is te duur in arbeidsloon.

  Je kunt die blokken dozen ook mooi verstoppen achter bomen een een mooie groenvoorziening tegen de wanden van het gebouw. Anders zijn we de groenste gemeente AF.

 3. U vergeet 1 ding, op blokken dozen kunnen heel veel zonnepanelen. Op Kampershoek staan al veel blokken dozen met bijna allemaal een leeg dak.

 4. Helaas werkt deze gedachte niet zomaar. De dakconstructie is niet berekend op de extra last van de zonnepanelen.
  Hier had de gemeente op in kunnen spelen bij dit specifiek geval.
  Was een mooie oplossing geweest. Nu wordt het een zwart dak waar eerst groen was.

 5. Dat is erg, als het klopt wat u schrijft . Maar een gemiste kans is het dan zeker. Dan is dit een leermomentje voor de ambtenaren van stadsontwikkeling als ze klaar zijn met schamen.

Comments are closed.