Foto door: Kempen Airport

Budel – Piloten van Kempen Airport bereiden zich weer voor op extra waakzaamheid voor bos- en heidebranden. Ondanks het natte weer in de aflopen winter en begin van het voorjaar is de natuur nu weer extreem droog omdat er de laatste drie weken nauwelijks regen is gevallen. De bovengrond droogt bij het huidige prachtige voorjaarsweer zeer snel. Grassen en heide zijn in deze omstandigheden zeer brandbaar.

In 2018 zijn er tientallen meldingen van “beginnende” natuurbranden door vlieginstructeurs, leerlingen en ander piloten doorgegeven aan de luchtverkeersleiding van Kempen Airport. Daarna wordt nauwkeurig de positie van de brand gemeld aan de betreffende brandweer organisaties.

Omdat vanuit de lucht elk klein rookpluimpje op flinke afstand al goed te zien is. De vliegtuigen kunnen dan snel poolshoogte nemen en via de radio wordt efficiënt informatie vaak een grote brand en natuurschade voorkomen.

De samenwerking met de piloten was vorig jaar zo succesvol, dat Kempen Airport onder de piloten een speciale briefing heeft georganiseerd om de kennis en procedures onder een grotere groep te verspreiden om zo nog beter te kunnen optreden bij bos- en heidebranden.