Tentoonstelling ‘Nooit bevrijd!’

Algemeen Uitgaan WdGlab Weert Reageer 3 min. leestijd

Vanaf vrijdag 3 mei kun je de tentoonstelling ‘Nooit bevrijd!’ over de geschiedenis van Sinti in Weert en in Limburg, bezoeken in het Bibliocenter. Er wordt een indringend beeld geschetst van de cultuur, geschiedenis en gewoonten van de Sinti. De tentoonstelling wordt geopend door wethouder Geert Gabriëls, onder begeleiding van Gypsy-Ensemble TABOR.

De tentoonstelling schenkt aandacht aan de geschiedenis en cultuur van de Sinti en draagt bij aan het behoud ervan. Met een verzameling foto’s, video’s, documenten en kaarten wordt de geschiedenis levend gehouden. Bij het samenstellen van de tentoonstelling is nauw samengewerkt met de Sinti-gemeenschap van Weert en Limburg.

Tentoonstelling

In de tentoonstelling is onder andere aandacht voor het ontstaan van de Sinti-cultuur en de trektocht van de Sinti-gemeenschap, vanuit Pakistan en India naar West-Europa. De diverse woonplekken in Weert en de jaarlijkse bedevaart komen ook aan bod. Verder wordt er stilgestaan bij de vervolging van Sinti tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met de namen van de slachtoffers en met foto’s krijgt deze zwarte bladzijde een gezicht. Ook de zoektocht naar ‘het meisje met de hoofddoek’, vastgelegd op foto terwijl ze onderweg was naar Westerbork in 1944, komt aan de orde. Er wordt ook dieper ingegaan op haar familiegeschiedenis, tot het jaar 1700.

De tentoonstelling ‘Nooit bevrijd!’ over Sinti is te bekijken in het Bibliocenter tot en met zaterdag 21 september. Bezoeken van de tentoonstelling is gratis.

Lezingen

Naast de tentoonstelling zijn er allerlei lezingen over de Sinti-cultuur. De volgende lezingen staan de komende maanden op de planning:

Woensdag 22 mei – Holocaust en Sinti in Limburg.
Woensdag 12 juni – Zoektocht naar Settela, ‘het meisje met de hoofddoek’.
Woensdag 10 juli – Sinti in Wittgenstein im 18. und 19. Jahrhundert. (Duitse lezing)

Alle lezingen beginnen om 19.30 uur in het Bibliocenter, Wilhelminasingel 250. De kosten voor het bijwonen van een lezing bedragen €5,00 per avond, inclusief een kop koffie of thee.

Verdere informatie

Meer informatie over de tentoonstelling, de lezingen en openingstijden van het Bibliocenter is te vinden op www.erfgoedhuisweert.nl/Weert-en-Weertenaren/Nooit-bevrijd-Sinti-in-Weert-en-Limburg

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie