Stadsgilde tussen levende standbeelden

Thorn / Weert – De Stadsschutte Sinte Catharina 1480 uit Weert krijgt dit jaar een bijzondere rol tijdens het levende standbeeldenfestival in Thorn. Op Eerste Pinksterdag staan de schutters als ‘tableau vivant’ opgesteld in het witte stadje.

De act van de Weerter schutters is een extraatje voor de bezoekers van het festival dat op Eerste Pinksterdag, 9 juni, wordt gehouden. In de oude kern van het pittoreske stadje staan in totaal meer dan twintig beelden opgesteld die meedingen naar de titel Limburgs Kampioen Living Statues.

De mooiste beelden

Ook dit jaar is de organisatie er weer in geslaagd om de mooiste beelden uit de verre omtrek te selecteren. ToonBeeld Thorn is een feest voor jong en oud. Gooi een muntje in het bakje bij het beeld, en zie wat er gebeurt!

Wil je zelf ervaren hoe het voelt om levend standbeeld te zijn? Dat kan ook bij de workshop die wordt gehouden bij het buitenpodium in de historische kern van Thorn. Na een korte ‘verkleed- en schminksessi’ mag uje even zélf stilstaan. ToonBeeld Thorn is niet alleen het enige, maar vooral ook het enigste festival in zijn soort op Limburgse bodem.

Als om 12.30 uur op Pinksterzondag de beelden staan opgesteld, kun je in de stoel plaatsnemen bij een beeldige kapster. Aan het einde van de middag weet je of moeder en dochter écht uit hetzelfde hout zijn gesneden.

Open Limburgs Kampioenschap

Een andere vraag die die dag wordt beantwoord is: wie mag zich Limburgs Kampioen noemen? Sinds vorig jaar is ToonBeeld Thorn namelijk ook het Open Limburgs Kampioenschap voor levende standbeelden. Daarnaast kunnen bezoekers zelf hun stem uitbrengen om te bepalen welk beeld de Fletcher Publieksprijs in de wacht sleept.

Ideaal decor

Het historische stadje vormt al jaren het ideale decor voor de meer dan twintig beelden die verspreid door het centrum staan opgesteld. Dat vinden niet alleen de bezoekers, maar dat vinden ook de beelden zelf. Niet voor niets komen ze elk jaar weer zo graag naar Thorn om hun nieuwste creaties te tonen. De gemoedelijke sfeer, de vrolijke bezoekers en de historische straatjes vormen samen de perfecte ambiance.

Bezoekers genieten overigens niet alleen van de mooiste living statues, maar maken meteen een mooie wandeling door de oude kern van het dorpje dat ooit werd geregeerd door adellijke stiftdames. Terrasjes, restaurants en winkels zijn gewoon open op deze Eerste Pinksterdag en ook de oude abdijkerk is te bezoeken. Kortom: alle ingrediënten zijn aanwezig voor een ‘beeldig’ dagje uit.

ToonBeeld Thorn begint zondag 9 juni om 12.30 uur en duurt tot 16.30 uur. Toegang kost 2,50 euro voor volwassenen. Kinderen mogen uiteraard gratis binnen. Meer informatie vind je op www.toonbeeldthorn.nl.