(Foto’s/video) In zwembad de IJzeren Man vond dinsdagmiddag de eerste ZwemChallenge plaats voor jonge asielzoekers die woonachtig zijn in de AZC’s Baexem en Weert. Met deze challenge is er extra aandacht voor zwemveiligheid van asielzoekers.

In zwembad de IJzeren Man worden al enkele jaren zwemlessen gegeven aan inwoners van de AZC’s. Op diverse locaties in Nederland lieten de zwembaden dinsdag zien hoe ze asielzoekers leren zwemmen. In Weert hebben de nodige asielzoekers zelfs al hun eerste zwemdiploma gehaald. Vandaag was voor de jonge asielzoekers de mogelijkheid om aan hun ouders te laten zien wat ze de afgelopen periode hebben geleerd. Ze legden het uitdagende parcours af in het 25-meter bad van de IJzeren Man.

Ondersteuning aanpak

Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Nationale Raad Zwemveiligheid ondersteunen deze aanpak om de zwemveiligheid onder asielzoekers te vergroten. Tussen 1996 en 2015 verdronken in Nederland ruim twee keer zoveel mensen van niet-westerse afkomst als autochtone Nederlanders (CBS, 2017). Het is van groot belang om asielzoekers voor te lichten over risico’s van water en dat ze vroegtijdig beginnen met leren zwemmen.

Het is van groot belang om jonge nieuwkomers te bereiken en te informeren over veilig zwemmen. Om meer te weten te komen over hoe zij aankijken tegen zwemmen in Nederland, mogelijke risico’s en waar zij behoefte aan hebben, heeft VeiligheidNL vorig jaar onderzoek uitgevoerd onder jonge nieuwkomers. Hieruit blijkt dat zij zwemmen heel leuk vinden maar hun eigen zwemvaardigheden daarbij overschatten. Ook onderschatten zij de gevaren van het water. Hierin blijken een gebrek aan basiskennis over water, groepsdruk en cultuurverschillen een rol te spelen.

Veel plezier

De zwemlessen zijn niet alleen erg leerzaam, maar ze leveren ook veel plezier op. De challenge werd woensdag beloond met een certificaat.

Video via Youtube

https://youtu.be/W_s7m0Pd3gk

12 REACTIES

 1. Mooi toch voor die kinderen.
  Alleen jammer dat de autochtone Nederlander zelf de beurs mag trekken. En dan zal ik nog niet spreken over de jongetjes en meisjes waarvan de ouders de zwemles niet kunnen betalen.

 2. Dus deze kinderen krijgen dit vergoed terwijl wij belasting betalers voor onze kinderen de knip zelf moeten trekken het is gewoon schandelijk dat dit gebeurt ieder kind heeft recht op zwemmen zoals vroeger het schoolzwemmen maar we leven in een doorgedraaid land waar de waanzin reageert.

 3. Wat domme en kortzichtige reacties weer.

  De gemeente Weert biedt aan alle basisscholen in de gemeente Weert de mogelijkheid om deel te nemen aan het gemeentelijke programma voor schoolzwemmen. De zwemlessen vinden plaats in zwembad de IJzeren Man. De gemeente draagt de volledige kosten van de lessen en het busvervoer

 4. Denk je zelf dat de mensen die hier dom en kortzichtig reageren überhaupt het artikel zijn ingedoken na het lezen van het woord ‘asielzoeker’ in de titel?

 5. En natuurlijk het antwoord van die ontkenners die bij het woord asielzoeker het steevast voor hen opnemen, ongeacht wat ze gedaan hebben of doen.

  Zie ook de berichtgeving dat de misdrijven gepleegd door asielzoekers verzwegen worden.

 6. Roger, het schoolzwemmen is afgeschaft… Je moet zelf dokken, anders verzuipen je kinderen maar.

  Voor asielzoekers geldt dit blijkbaar niet.

 7. Het schoolzwemmen word hier in weert gesubsidieerd door de gemeente, en scholen kunnen daar gebruik van maken.

 8. helemaal prima als het maar echte asiel zoekers zijn en niet die profiteur ratten..vind je het gek dat hier en overal de mensen het onderhand spuug zat worden als het over asiel zoekers gaat? kijk maar eens wat er allemaal onder het tapijt wordt geschoven door den haag..dat kweekt bij de mensen alleen maar verwarring en boosheid

 9. Moest 3 keer je bericht lezen om er iets van te kunnen maken.

  Alles wat je noemt is niet relevant aan het onderwerp van het artikel. Er wordt geen vraag gesteld, dus waarom vul je een antwoord voor een ander in?

  En als er berichtgeving is over het verzwijgen van misdrijven gepleegd door asielzoekers, hoe weet jij er dan precies van? Gelezen in berichtgeving neem ik aan.

  Zoals ik wel eens vaker benoem: elke kop-staart aanrijding blijkt relevant te zijn, maar de rede waarom de politie met 4 man gereed staat om in te grijpen op de Oelemarkt op zaterdag avond, dat lijkt niet relevant te zijn. Een krant streeft altijd objectiviteit na, maar kan dat natuurlijk nooit helemaal bereiken. Het is eigenlijk wel de bedoeling dat er geprobeerd wordt zo objectief mogelijk te zijn. Dat houdt onder andere in dat men niet op eigen houtje een agenda gaat voeren.

  Bespreekt men iets omdat het leeft onder de bevolking? Of leeft iets onder de bevolking omdat het besproken is?

Comments are closed.