(Foto’s/video) In zwembad de IJzeren Man vond dinsdagmiddag de eerste ZwemChallenge plaats voor jonge asielzoekers die woonachtig zijn in de AZC’s Baexem en Weert. Met deze challenge is er extra aandacht voor zwemveiligheid van asielzoekers.

In zwembad de IJzeren Man worden al enkele jaren zwemlessen gegeven aan inwoners van de AZC’s. Op diverse locaties in Nederland lieten de zwembaden dinsdag zien hoe ze asielzoekers leren zwemmen. In Weert hebben de nodige asielzoekers zelfs al hun eerste zwemdiploma gehaald. Vandaag was voor de jonge asielzoekers de mogelijkheid om aan hun ouders te laten zien wat ze de afgelopen periode hebben geleerd. Ze legden het uitdagende parcours af in het 25-meter bad van de IJzeren Man.

Ondersteuning aanpak

Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Nationale Raad Zwemveiligheid ondersteunen deze aanpak om de zwemveiligheid onder asielzoekers te vergroten. Tussen 1996 en 2015 verdronken in Nederland ruim twee keer zoveel mensen van niet-westerse afkomst als autochtone Nederlanders (CBS, 2017). Het is van groot belang om asielzoekers voor te lichten over risico’s van water en dat ze vroegtijdig beginnen met leren zwemmen.

Het is van groot belang om jonge nieuwkomers te bereiken en te informeren over veilig zwemmen. Om meer te weten te komen over hoe zij aankijken tegen zwemmen in Nederland, mogelijke risico’s en waar zij behoefte aan hebben, heeft VeiligheidNL vorig jaar onderzoek uitgevoerd onder jonge nieuwkomers. Hieruit blijkt dat zij zwemmen heel leuk vinden maar hun eigen zwemvaardigheden daarbij overschatten. Ook onderschatten zij de gevaren van het water. Hierin blijken een gebrek aan basiskennis over water, groepsdruk en cultuurverschillen een rol te spelen.

Veel plezier

De zwemlessen zijn niet alleen erg leerzaam, maar ze leveren ook veel plezier op. De challenge werd woensdag beloond met een certificaat.

Video via Youtube

https://youtu.be/W_s7m0Pd3gk