Tips voor meer biodiversiteit

Algemeen Weert Reageer 4 min. leestijd

Begin deze maand verscheen een nieuw VN-rapport over biodiversiteitsverlies. De uitkomst is alarmerend! Ruim een miljoen soorten worden door toedoen van de mens met uitsterven bedreigd, meer dan ooit in de geschiedenis. Maar het rapport laat ook zien dat het anders kan.

“In Weert heeft het gemeentebestuur al een aantal maatregelen genomen en er volgen er meer.” Wethouder Gabriëls vraagt Weertenaren zelf ook een bijdrage te leveren aan een groene leefomgeving. “Samen maken we het verschil en houden we Weert groen voor mens en dier.”

Wat doet de gemeente Weert?

– Elke dag een boom: Sinds het begin van dit jaar zijn er in de gemeente bijna 200 nieuwe bomen aangeplant, naast ruim 110 bomen die ze herplant hebben. Meer bomen zijn nodig als voedselbron voor vogels, bijen en insecten.

– Tiny forests: Dit voorjaar is bij de Brede school Moesel ons eerste Tiny Forest aangelegd. Een klein bosje, dat zich op een natuurlijke manier kan ontwikkelen tot een volwaardig bos. Dit najaar komt er in de wijk Leuken een tweede Tiny Forest en daarna volgen er nog twee.

– Nestkastenactie: In drie maanden tijd zijn er al ruim 900 nestkasten in Weert opgehangen. De actie loopt nog, inwoners kunnen inschrijven via www.weert.nl/nestkast.

– Ecologisch bermbeheer: De gemeente past het maaien van bermen aan om meer bloemen te krijgen en meer bescherming van beschermde plant- en diersoorten. Begrazing door schapen draagt bij aan een gevarieerde begroeiing.

– Inzaaien bermen: Dit voorjaar werden de bermen van de Ringbaan-Zuid ingezaaid met een bloemenmengsel. Dit ziet niet alleen leuk uit maar is vooral bedoeld voor bijen en insecten.

– Steenbreek: Elke vierkante meter steen die wordt vervangen door groen telt voor biodiversiteit. In het groen vinden insecten, amfibieën, vogels en kleine dieren weer een leefgebied. En mensen voelen zich in een groene omgeving prettiger en gezonder. De gemeente gaat workshops en informatiebijeenkomsten organiseren om de inwoners te laten zien hoe kleine inspanningen een wereld van verschil maken.

– Bestrijdingsmiddelen: De gemeente is zeer terughoudend in het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Alleen bij ernstige plagen en de bestrijding van exoten zoals de eikenprocessierups en de Japanse duizendknoop gebruiken ze in uiterste gevallen nog bestrijdingsmiddelen.

– HeerlijkWeert.nl: Op deze website vind je eerlijke en duurzame initiatieven. Je kan er inspiratie opdoen over wat je zelf kan doen. Ook vind je hier wat de gemeente en andere organisaties in Weert ondernemen om onze woonomgeving nog aantrekkelijker en groener te maken.

Wat kun je zelf doen?

Iedereen kan, binnen de eigen mogelijkheden, een bijdrage leveren aan biodiversiteit. Leg een geveltuin aan. Haal stenen uit jouw tuin weg en plant er groen, bij voorkeur inheemse planten en bloemen waar bijen en vlinders op af komen. Er zijn nog heel veel andere zaken te bedenken. Kijk voor meer tips op www.biodiversiteit.nl of www.heerlijkweert.nl.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie