Zonnepark Altweerterheide geopend

(Foto’s) Op een zonnige vrijdagochtend is het gloednieuwe zonnepark aan de Bocholterweg in Altweerterheide geopend.

Het Zonnepark Altweerterheide bestaat uit 6.500 zonnepanelen op de grond en op de daken van de ernaast gelegen schuren, die 100% lokale groene stroom leveren aan 400 huishoudens per jaar. Daarnaast is op het park een Alfen batterijopslagsysteem geplaatst dat niet alleen ervoor gaat zorgen dat stroomtoevoer op het elektriciteitsnet stabiliseert, maar ook dat met de opgewekte stroom gehandeld kan worden. Dit is een proefopstelling om te kijken welke businessmodellen ervoor zorgen dat de opbrengst van een zonnepark nog rendabeler wordt.

Deze proefopstelling is mede tot stand gekomen door een consortium van TNO/ECN/ SEAC, Scholt Energy Services, Soltronergy en WeertEnergie. Hiervoor is subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) verkregen.

Aandacht voor biodiversiteit

Op het terrein van het zonnepark wordt een groot gedeelte ingezaaid met bijenvriendelijke bloemenmengsels en er is een plek voor 20 bijenkorven, die door een lokale imker worden geplaatst. Zo krijgt het zonnepark zijn eigen bijenvolken en honingproductie.

Van en voor inwoners

Het zonnepark is ontstaan uit een burgerinitiatief om eigen, lokaal opgewekte energie te leveren aan eigen inwoners. Bekeken zal worden in samenwerking met de netbeheerder of dit zonnepark voldoende energie oplevert om het kerkdorp Altweerterheide energieneutraal te maken. De inwoners zijn dan ook vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling van het zonnepark.

Bekijk een impressie van de opening.