Stramproy staat stil bij bevrijding

Algemeen Dorpen Stramproy Weert 4 reacties 3 min. leestijd

Dit jaar wordt in heel Nederland herdacht dat we 75 jaar geleden bevrijd zijn van de oorlogstirannie. Ook in Stramproy zal daar aandacht aan geschonken worden, en wel precies op de dag dat dit 75 jaar geleden plaatsvond: zondag 22 september.

Na D-Day zat heel Nederland reikhalzend uit te kijken naar de bevrijding, en zo ook de inwoners van Stramproy. De laatste oorlogsjaren waren steeds zwaarder geworden en de oorlog eiste meer en meer een tol. Er heerste angst, voor de wreedheden van de bezetter, of het stelen van vee of goed. Toen op 12 september Mesch in Zuid Limburg als eerste Limburgse plaats bevrijd werd, ging het even heel snel. Met niet al te veel georganiseerde tegenstand, kon het geallieerde leger oprukken richting het Noorden, waar door de slag bij Arnhem snel veel terrein in handen viel. Grote delen van België waren al bevrijd, en de geallieerden rukten op vanuit het westen.

Het Engelse leger, met daarin opgenomen een Belgisch onderdeel, de Brigade Piron, had de opdracht de Duitse troepen tot aan de Maas terug te dringen. De Duitsers wisten van de aankomende overmacht en verschansten zich achter de Maas, en achter het kanaal Wessem-Nederweert. Daardoor was er enige tijd een soort niemandsland tussen Bocholt en Thorn / Wessem.

Op 22 september kwam er zo een patrouille van de brigade Piron poolshoogte nemen in Stramproy en trof daar in feite géén tegenstand meer aan. Na terugkeer in Bocholt kwam daags daarna een grotere troepenmacht en viel de macht in handen van de Geallieerden. Zonder slag of stoot was Stramproy ontdaan van de Duitse bezetters, en keerde de vrijheid op 22 september 1944 terug. Wel waren er nog enkele Duitse militairen die zich hadden verschanst en zich overgaven.

Het verhaal gaat dat een jonge Tsjechische slagerszoon, soldaat van het Duitse leger, zo werd opgepakt door leden van de zwarte brigade. Deze hebben hem net buiten Stramproy laten wegrennen en neergeschoten. Dat werd daarmee het laatste oorlogsslachtoffer van de bevrijding van Stramproy.

Zondag 22 september om 14:00 uur zal er een herdenking plaatsvinden van deze Bevrijding in Stramproy. Locatie is het Vrijheidsplantsoen, Pr. Beatrixstraat. Samen met de Brigade Piron, de basisschool, schutterijen en wethouder Tessa Geelen zal op waardige wijze stilgestaan worden bij het begin van een 75 jarige vrede in Stramproy!

Aansluitend volgt een Indië-herdenking op het Kerkplein.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
4 reacties