“Toppie”

(Foto’s) “Ons nieuwe huis in Budel zien, nog een keer genieten van zijn tuin in Maarheeze en een bezoek aan het terras van café Peerkesbosch in het Weerterbos.” Sjanny van der Linden somt de bescheiden wensen van schoonvader Bert (80) op die hij en zijn naaste familie met medewerking van Wensambulance Limburg deze zomer in vervulling zagen gaan. Een laatste wens die een weerzien werd met vele oude bekenden. Volgens Bert was het helemaal ‘toppie’.

Wanneer we Bert en zijn familie ontmoeten, is hij drie weken in het Franciscus hospice in Weert. Uitzicht op verbetering van zijn gezondheid is er niet. Het praten valt de oud-hoofdonderwijzer en leraar Nederlands-Engels uit Maarheeze moeilijk. PSP is de diagnose en daarvan is geen weg terug. Verzorging door zijn vrouw Ingrid in combinatie met buurtzorg Maarheeze of zorgboerderij Huize te Gaste in Gastel was niet meer mogelijk. In overleg met de huisarts wordt besloten een plek aan te vragen in het Franciscus hospice in Weert. Het toeval wil dat zijn schoondochter daar vrijwilligster is.

De dag begint goed

Op zaterdag 22 juli staat om half een de wensambulance voor de deur van het hospice. Bert heeft dan ’s ochtends alle verzorging gehad en voldoende gerust. Een vriendelijke ambulancechauffeur en twee verpleegkundigen gaan als begeleiders mee. “Normaal gesproken wordt een aanvraag voor de Wensambulance vanuit het hospice geregeld”, vertelt Sjanny, “en die kan ook bijna altijd in vervulling gaan. Meestal kunnen er twee of drie personen met de ambulance mee. We hadden het geluk dat twee bekende verzorgsters, van wie een vrijwilligster van Wensambulance Brabant, met Wensambulance Limburg meekonden. Dus de dag begon voor Bert al goed.”

Verrassing

Om een uur vertrekken ze naar Budel. Berts zoon Jeroen en Sjanny zijn onlangs verhuisd naar een nieuwe woning. Bert wil die graag nog een keer zien om te genieten van de omgeving en het mooie uitzicht en om zijn lievelingssoep –ossenstaartsoep- te eten. Daarna gaat het gezelschap van vier generaties Van der Linden naar Maarheeze, waar Bert op de brancard – samen met zijn echtgenote Ingrid – kan genieten van zijn tuin en zicht heeft op de schapen in de wei. Ten slotte gaan ze naar Peerkesbosch, een favoriete pleisterplaats tijdens wandelingen, om er nog een laatste keer te genieten van het terras en een koel pilsje van de tap. Daar wacht hem een grote verrassing: bijna alle de dames van buurtzorg Maarheeze, een aantal medewerkers van de zorgboerderij in Gastel en twee bevriende stellen zijn al aanwezig om hem te begroeten. “Toppie”, klinkt uit Berts mond op de vraag hoe hij zijn dag vond.

Verzorging

Voor de bewoners van het hospice is er zorg op maat en zijn er weinig beperkingen wat betreft eten, drinken en daginvulling. Toch zijn rust en regelmaat meestal het beste. “We hebben altijd bourgondisch geleefd en veel gereisd”, vertelt Ingrid. “Bert had graag nog eens naar Barcelona willen gaan, maar dat kan hij lichamelijk niet meer aan. Hij is altijd sterk en sportief geweest, maar nu is het om half acht bedtijd. Een klein glaasje wijn op zijn tijd gaat nog wel en het eten in het hospice is ook prima. Het ligt vaak als een schilderijtje op het bord. Over de verzorging in het hospice is niet te klagen.”

Alle lof

Het vervoer en de begeleiding door de vrijwilligers van de Wensambulance zijn geheel gratis. “Wensambulance is een geweldig initiatief met mensen die het hart op de goede plek hebben”, vindt Jeroen. “Alle lof voor de vrijwilligers, ook van de buurtzorg, de zorgboerderij en het hospice.” Sjanny is vanaf 2012 vrijwilliger in het hospice. Ze gaat iedere keer weer rijk met ervaringen naar huis. “En plotseling ligt je schoonvader er. Toch vreemd. Maar ik zeg altijd maar: thuis mag ik met de zoon knuffelen, hier met de schoonvader.”

Weerter Wijnbeurs

Zowel Wensambulance Limburg als het Franciscus hospice is dit jaar het goede doel van de Weerter Wijnbeurs, georganiseerd door Lions Club Weert Graafschap Horne. De wijnbeurs vindt plaats op zondag 6 oktober vanaf 14 uur in het Franciscushuis op de Biest in Weert. Zes regionale wijnhandelaren laten je er smakelijke wijnen proeven die je ter plekke kunt bestellen en waarmee je de Wensambulance en het hospice steunt. Daarnaast tref je er o.a. exclusieve kazen en vleeswaren aan. Kunstenares Yvonne Schroeten stelt die middag in het Franciscushuis een groot aantal werken tentoon.

Toegangskaarten voor deze gezellige en zinnenstrelende proeverij kosten € 20,-. Voor meer informatie en kaarten, zie www.wijnbeursweert.nl.

[nggallery id=’8418′]