Op 22 september heeft Stramproy herdacht dat er in totaal 57 jongemannen als militair zijn ingezet in Indië, in de periode 1945 – 1950. Vaak waren dit boerenzonen, die op zeer jonge leeftijd als dienstplichtige werden opgeroepen om de vaderlandse belangen te gaan verdedigen.

Als 20-jarigen hadden ze nog niets van de wereld gezien, wisten amper wat hen te wachten stond. Velen kwamen als een ander mens terug, na 3 jaar in de tropen. Bovendien was er in die periode, na de 2e Wereldoorlog veel veranderd in het plattelandsdorp. Er was weinig waardering voor hun inzet, en van nazorg had nog niemand gehoord.

Over al die zaken is een boek geschreven, door Leo Janissen en Bert Lenaers, met als titel “Vertrokken onder de klokslag van Willibrordus”. In dit boek staan diverse tijdsbeelden van toen, en interviews met oud Indiëgangers. Zo ook een verhaal van Jac Clerkx (Jac van Vleet) en Jan Moonen (Homes Sjeng), vrienden in Indië. Een dochter van Homes Sjeng, Carla Moonen is momenteel lid van de Eerste Kamer, heeft het boek uitgereikt aan minister van Defensie Ank Bijleveld. Daarmee is men tot de hoogste top van het Ministerie op de hoogte van het boek uit Stramproy.

Er is slechts een beperkte oplage van het boek gedrukt, en de laatste exemplaren worden verkocht bij boekhandel Benelux in Stramproy en de Bruna in Weert.