Hulp bij besparen op vaste lasten

Begin dit jaar hebben de gemeente Weert en Wonen Limburg een proef gedaan met De VoorzieningenWijzer. De VoorzieningenWijzer helpt mensen om beter gebruik te maken van regelingen, belastingen en toeslagen. Hierdoor kunnen mensen jaarlijks geld overhouden. De proef was een groot succes. Daarom heeft de gemeente Weert besloten om per 1 januari 2020 als eerste gemeente in Limburg verder te gaan met De VoorzieningenWijzer.

Wethouder Martijn van den Heuvel: “In januari en februari hebben we een proef met De VoorzieningenWijzer gedaan in de wijk Groenewoud. 100 huishoudens kregen een gratis adviesgesprek met een onafhankelijke adviseur van De VoorzieningenWijzer. 18 huishoudens had alles op orde. 82 huishoudens konden echter besparen op verzekeringen, regelingen, belastingen en toeslagen. De deelnemende huishoudens konden gemiddeld netto €482,- per jaar besparen. 4 huishoudens konden zelfs meer dan €2.000 per jaar besparen. De proef liet zien dat mensen jaarlijks veel geld kunnen besparen door kleine aanpassingen. Het is goed om te zien dat huishoudens hun inkomen structureel kunnen verbeteren. Daarnaast geeft het rust om te weten dat zaken goed geregeld zijn. Een geslaagde proef en daarom willen we dit blijven aanbieden voor meer inwoners van Weert.”

De VoorzieningenWijzer

Weertenaren met inkomens tot modaal (in 2019 is dit tot €36.000 bruto per jaar) kunnen deelnemen. Een consulent komt op afspraak bij deelnemers thuis. De consulent maakt gebruik van een kennisplatform. Door dit kennisplatform weet hij of zij van alle bestaande toeslagen en regelingen die zijn bedoeld om mensen met een laag inkomen te helpen. Er wordt ook samen naar energiecontracten en zorgverzekeringen gekeken. Afhankelijk van de persoonlijke situatie, helpt de consulent ter plekke met het aanvragen van bijvoorbeeld een andere energieleverancier en toeslagen. Ook wordt gekeken of het nuttig is om aangifte Inkomstenbelasting te doen en of deelnemers in aanmerking komen voor gemeentelijke regelingen. Als dit zo is, wordt meteen een afspraak gemaakt met bestaande lokale ondersteuners die kunnen helpen. Bijvoorbeeld bij het invullen van formulieren.

De consulenten zijn medewerkers van Algemeen Maatschappelijk Werk Midden-Limburg en een medewerker van de gemeente die hiervoor worden opgeleid. Hierdoor kan de gemeente De VoorzieningenWijzer laten aansluiten bij de bestaande lokale hulpverlening. Dit zorgt voor een soepele overgang en goede samenwerking tussen de verschillende instanties en de gemeente.

Aanvalsplan Armoede

De start met De VoorzieningenWijzer is onderdeel van het Aanvalsplan armoede. Het doel van dit Aanvalsplan is om armoede onder inwoners structureel te verminderen. De gemeente wil onder andere armoede actief bestrijden en voorkomen dat mensen in armoede terecht komen. Met de komst De VoorzieningenWijzer kunnen inkomens structureel verbeterd worden.