Armoede bespreekbaar maken

Algemeen Weert Reageer 3 min. leestijd

Gemeente Weert heeft vandaag de campagne ‘Trek aan de bel!’ gelanceerd. Met de campagne wil de gemeente armoede bespreekbaar maken en mensen laten zien dat hulp zoeken, of ‘aan de bel trekken’, echt werkt.

In deze Weerter campagne vertellen drie inwoners hun verhaal. Zo kunnen zij een voorbeeld zijn voor anderen om ook aan de bel te trekken. Op de website www.trekaandebel.nu zijn hun verhalen te vinden.

Trek aan de bel

Iedereen kan door omstandigheden in een situatie terecht komen waardoor ze opeens minder inkomsten hebben. Denk bijvoorbeeld aan een moeder die gaat scheiden, een ondernemer die z’n bedrijf kwijtraakt of een zpp’er die de ene maand minder opdrachten heeft dan de andere maand. Iman, Molly en Mies kwamen in zo’n situatie terecht. Zij trokken aan de bel en zochten hulp bij de gemeente en andere instanties. In de campagne vertellen zij hun verhaal. Over hun moeilijkheden, maar ook hoe ze hier weer uitkwamen door zelf hulp te vragen.

Taboe op armoede doorbreken

Op armoede rust vaak een taboe. Met de campagne wil de gemeente het oordeel rondom armoede doorbreken en het gesprek daarover op gang brengen. Mensen in armoede schamen zich vaak en durven dan niet om hulp te vragen. Daardoor zijn lang niet alle mensen die in armoede leven, of bijna in armoede terecht komen, bekend bij instanties. Met de campagne wil de gemeente ook juist die mensen bereiken. Wethouder Martijn van den Heuvel: “Als we niet weten dat mensen hulp nodig hebben, kunnen we ook niks voor ze doen. We hopen dat we met deze campagne het gesprek over armoede op gang brengen en zo het taboe doorbreken. Ik heb respect voor de drie Weertenaren in de campagne die samen met ons het onderwerp armoede bespreekbaar willen maken. Misschien durven anderen hierdoor ook de stap te zetten naar het vragen van steun.”

App ‘bel me’

De gemeente wil het makkelijker maken om hulp te vragen. Inwoners hoeven alleen een appje te sturen naar een nummer dat speciaal is opgezet voor de campagne. Ze krijgen binnen 1 werkdag reactie. Wethouder van den Heuvel: “Het is vaak een grote stap om naar de gemeente of een hulpinstantie te bellen of te gaan. We hopen dat we deze stap kleiner maken door de mogelijkheid te geven om een kort appje te sturen.”

Aanvalsplan armoede

De campagne wordt minstens een jaar via verschillende kanalen verspreid (o.a. posters, social media en een website). De campagne is op maat gemaakt voor de gemeente Weert en afgestemd op het Aanvalsplan armoede. Het doel van het Aanvalsplan armoede is om armoede onder inwoners structureel te verminderen. Met deze campagne hoopt de gemeente dat mensen sneller de stap durven te zetten tot het zoeken van hulp.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie