Luchtalarm blijft nog even bestaan

Algemeen WdGlab Weert Reageer 1 min. leestijd

Minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus heeft vandaag besloten de sirenes (het Waarschuwings- en Alarmeringssysteem, WAS) in Nederland vooralsnog te continueren. In de volksmond ook wel het luchtalarm genoemd. Dit in tegenstelling tot de eerdere aankondiging van het uitfaseren van het systeem.

Grapperhaus vindt het draagvlak en vertrouwen essentieel om te komen tot een besluit van uitfaseren van de sirenes en voldoende vertrouwen in de robuustheid van zijn crisiscommunicatiemiddelen. In het najaar van 2020 zal Grapperhaus een besluit nemen of het WAS per 1 januari 2022 wordt uitgefaseerd. Dit betekent dat elke eerste maandag van de maand en tijdens noodsituaties het luchtalarm te horen zal blijven.

Samen met de veiligheidsregio’s en het Instituut voor Fysieke Veiligheid zal het ministerie zorgdragen voor de verdere doorontwikkeling van crisiscommunicatiemiddelen, waaronder in belangrijke mate begrepen NL-Alert.

Vernieuwing

De Rijksoverheid kan t.z.t besluiten om het netwerk van sirenes te vervangen. De investeringskosten van de vernieuwing van het WAS worden door de beheerder van het WAS, het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV), geschat op minimaal € 56 mln.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Tags:
Deel dit bericht
Geef reactie