Naambord Franciscaan Frits Holten

(Foto’s) Sinds het jaar, waarin Graaf Jacob van Horne op verzoek van zijn echtgenote Johanna van Meurs, zijn Aldenborgh cadeau deed aan de Minderbroeders, sinds 1461 dus, hebben honderden Minderbroeders Franciscanen gewoond in Weert, Biest 43. Onder hen een bijzondere broeder, de zoon van een molenaar uit Deurne, Frits Holten.

Bijna zeventig jaar geleden trad deze thans 86-jarige broeder in bij de Franciscanen in Weert. Als broeder Ignatius begon hij zijn franciscaanse leven, dat hem naar meerdere plaatsen bracht, Venray, Katwijk, Maastricht, om uiteindelijk weer in Weert terecht te komen.

Ondanks zijn hoge leeftijd zet hij zich nog altijd voor 100% in voor zijn medebroeders, voor de bewoners van Zorgcentrum Hieronymus, voor de kippen, en voor het verwijderen van gras tussen de stenen op het plein voor het Zorgcentrum, de Paterskerk en het Franciscus Huis Weert. Dat plein wordt nu het Frits Holten Plein, Broeder-Franciscaan, een verdiend eerbetoon aan een bijzonder en kostbaar mens. Het naambord werd vrijdagochtend onthuld bij de zij-ingang van het Franciscus Huis Weert.

Franciscus Huis Weert

De doelstelling van het Franciscus Huis Weert is om het voormalige kerkgebouw te gebruiken voor maatschappelijke doeleinden, vooral sociale, educatieve en culturele activiteiten. Op deze manier wil de initiatiefnemer een waardige herbestemming geven aan de kerk die werd gebouwd in 1963. Architecten waren Bart Salemans en Anton Swinkels uit Maastricht. Aannemer P.M.Gijbels en Zoon te Weert. Het glas-in-lood van Daan Wildschut, het grootste in haar soort in Nederland. Op 1 januari 2012 werd de kerk onttrokken aan de eredienst.