De zes lokalen in Malawi zijn klaar

(Foto’s) Oud-Weertenaar pater Jos (‘Jo’) Kuppens (77) uit Malawi, bezocht dinsdag 17 december de Philips van Horne scholengemeenschap. Als voormalig directeur van het Centre for Social Concern bracht hij verslag uit over de voltooiing van de bouw van zes klaslokalen van de Chipala school in zijn woonplaats Lilongwe; lokalen gefinancierd door de Weerter school middels acties in het jubileumjaar 2019-2019. Tevens kreeg Kuppens een rondleiding door het in 2017 volledig gerenoveerde schoolgebouw.

Jos Kuppens: ‘Toen het bedrag (52.000 euro) van de ‘Philips’ begin september binnen was, kon onze lokale aannemer direct beginnen met de bouw van de zes lokalen. De lokalen worden na kerstmis opgeleverd. Er is op een hele duurzame manier gebouwd. Door naast de grondstof klei, ook zand en cement te gebruiken, zijn de stenen op een duurzame manier geproduceerd. Door dit procedé was houtkap voor o.a. houtskool in de bakovens, niet nodig.’

Met pensioen

Begin november arriveerde Kuppens in Nederland en woonde hij in Rotterdam een internationaal congres bij onder de noemer ‘The Only Way is Up’; een congres over ‘redelijk basisloon voor boeren in ontwikkelingslanden’.

Jos Kuppens is op 21 augustus met pensioen gegaan. Zijn opvolger is James Ngahy uit Tanzania, eveneens lid van de Orde van de Witte Paters. Op verzoek van de nieuwe directeur blijft Kuppens stand-by om desgevraagd advies te geven en waar nodig te helpen. Het Centre for Social Concern (CFSC) is overigens door Jos Kuppens zelf opgericht in 2002. Het centrum met zestien medewerkers houdt zich bezig met het bestrijden van de armoede in Malawi, een van de tien armste landen van de wereld. De belangrijkste taken van het CFSC zijn: het kritisch volgen van het economisch beleid van de regering en het regelmatig aan de kaak stellen van corruptie. Tevens doen de medewerkers maandelijks marktonderzoek naar de kosten van levensonderhoud onder de arme massa, bieden ze gratis studiegelegenheid aan in de bibliotheek van het centrum en stimuleren ze de dialoog tussen christenen en de islamitische minderheid.

Toekomst

Als het aan Jos Kuppens ligt blijft hij zich inzetten voor de strijd tegen de armoede in zijn land. ‘Ik heb in al die jaren veel contacten opgebouwd; contacten die ik kan gebruiken voor nieuwe (onderwijs)projecten en nieuwe initiatieven. Mits mijn gezondheid het toelaat en ik niemand tot last ben, blijf ik in Malawi wonen…’