Moerepetazie in gebarentaal

Algemeen Weert Reageer 4 min. leestijd

(Foto’s) Communicatie is een levensbehoefte. Maslow zei het al. Maar wat nu als communiceren niet zo vanzelfsprekend is? Bijvoorbeeld door een auditieve beperking. Wie of wat helpt je dan?

Deze week hadden de leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool de Kameleon een Masterclass Gebarentolk & Muziektolk. Deze masterclass werd gegeven als onderdeel van het IMC Basis programma op die school. IMC Basis vult het reguliere onderwijsaanbod aan met een programma dat leerlingen stimuleert de wereld met een open, nieuwsgierige, actieve en betrokken houding tegemoet te treden. Wekelijks staat een bevlogen professional voor de klas en neemt de leerlingen mee in hun vakgebied.

Tolk

Coördinator IMC Basis Vivianne Neijnens wilde de kinderen in aanraking laten komen met gebarentaal. Tolk Mariska Bergs werd benaderd en stond meteen open voor deze gastles, op vrijwillige basis, maar dan wel samen met iemand voor zij regelmatig tolkt.

Werner Bloemers

Iemand die de kinderen uit eigen ervaring kan vertellen hoe belangrijk het is. Dit werd Werner Bloemers uit Ospel. Werner is op 2 jarige leeftijd door ziekte doof geworden en daarnaast is een groot deel van zijn gezichtsvermogen weg. Hij vertelde over zijn doofblindheid, over de hulpmiddelen die hij heeft en liet de leerlingen zelf ervaren hoe het is om minder te zien en/of horen.

Vragenvuur over gebarentaal

De kinderen konden alle vragen stellen die de tolk vervolgens vertaalde naar gebarentaal. Muisstil werd er geluisterd en gekeken. Vervolgens werd het hele alfabet in vingerspelling doorgenomen, mochten de leerlingen hun eigen naam oefenen en leerden ze hoe ze in de klas met elkaar kunnen gebaren. WC, Sorry, Helpen. Dagelijkse woorden die nu ook op een andere manier met elkaar gecommuniceerd kunnen worden.

Moerepetazie

In de voorbereiding ontstond het idee om de leerlingen het refrein van een lied aan te leren in gebarentaal. Bij het zoeken naar een geschikt lied werden de heren van Moerepetazie benaderd met de vraag of zij hier aan mee wilden werken. Ook zij reageerden meteen enthousiast. Zo enthousiast dat uiteindelijk het hele lied in gebaren is vertolkt door Mariska en Werner. De clip met gebaren is vanaf nu ook te vinden op de Facebook pagina van Moerepetazie: https://www.facebook.com/moere.petazie/

Regel voor regel

Tijdens de Masterclass werd het refrein regel voor regel doorgenomen. Zoals men soms over woorden kan struikelen, leken de handen hier in het begin soms ook last van te hebben. Tot verrassing van de klas kwamen Robbie Snoek en Phil Aspers van Moerepetazie ineens de klas in en oefenden zij ook mee.

Carnaval is van iedereen, ook als je minder hoort. ‘Oefen dit liedje heel goed en geef het door aan je vrienden die hier niet op school zitten. Het zou heel gaaf zijn als we allemaal in Weert dit lied mee kunnen doen in gebarentaal’, zei Robbie Snoek.

Dat de leerlingen het veel gaan oefenen, dat staat vast! Tot ze het helemaal ‘in de vingers’ hebben.
[nggallery id=’8787′]

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie