Blikvangers langs ‘snoeproute’

Blikvangen langs 'snoeproute' richting Weert

Nederweert – Onder de naam ‘snoeproute’ brachten leerlingen van het Citaverde College onlangs een schoolroute in kaart waar blikvangers geplaatst zijn. Zo kan iedereen eenvoudig een steentje bijdragen aan het schoonhouden van de natuur.

Bron van ergernis

Veel mensen storen zich eraan. Vervuilde bermen vol zwerfafval. Ook in de natuur is het afval een bron van ergernis. In Nederweert zijn eind november acht nieuwe blikvangers in gebruik genomen. Een blikvanger is een afvalbak met een groot vangnet waar afval gemakkelijk vanaf de fiets in weggegooid kan worden.

Spoor van zwerfafval

De gemeente heeft in samenwerking met Onsburo, het Citaverde College en supermarkten in Nederweert gezocht naar de beste oplossingen om zwerfafval tegen te gaan. Eén van de grotere uitdagingen bij zwerfafval binnen de gemeente is het verminderen van de rommel langs de zogenoemde snoeproute: de weg tussen school, huis en supermarkt. Hier is een spoor van zwerfafval zichtbaar.

Projectdag ‘360 graden’

In opdracht van de gemeente organiseerde Onsburo op het Citaverde de projectdag ‘360 graden’ over zwerfafval. Tijdens deze dag hebben de leerlingen van het eerste leerjaar veel geleerd over de gevolgen van zwerfafval. Ook onderzochten ze op deze dag de snoeproutes. Samen met Onsburo zijn deze in kaart gebracht. Op basis daarvan zijn de acht blikvangers geplaatst. Zo kunnen de leerlingen hun steentje bijdragen aan een schoner Nederweert.

Samen oplossen

“Zwerfafval is een probleem dat we niet alleen kunnen oplossen. Daar zullen we ons met zijn allen voor in moeten zetten”, aldus wethouder Voss. “Niet alleen consumenten en de overheid, maar ook producenten hebben daarin hun verantwoordelijkheid.”