Fotograaf: Theo Van de Winkel

De Eritrese Christelijke Oriëntaalse Orthodoxe Tewahedo Kerk zal maandag a.s. 6 januari 2020 haar jaarlijkse Kerstviering houden in het Fatima Huis te Weert.

De dienst begint op maandag 6 januari a.s. om ca 16.00 uur met de voorbereidingen. Tussen 22.00 uur en 06.00 uur is de Kerst-Nachtmis en zal er tevens speciale aandacht zijn om er voor te zorgen dat er zo weinig mogelijk geluid is.

Alle wijk- en buurtorganisaties, en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom om de Kerstviering te bezoeken. Bij deelname a.u.b. aanmelden via [email protected] met organiseren ontvangst en plaats reserveren.

Informatie over de Abune Tekla Haymanot

De Eritrese Christelijke Oriëntaalse Orthodoxe Tewahedo Kerk (Ge’ez: ተዋሕዶ , tawāhidō), is een van de christelijk oriëntaals-orthodoxe kerken. De kerk is gevestigd in Eritrea en is nauw verwant aan de Koptisch-Orthodoxe Kerk, waar ze oorspronkelijk van afstamt. Ze maakte tot 1993 deel uit van de Ethiopisch-Orthodoxe Kerk. De Eritrees-Orthodoxe Tewahedo Kerk maakt gebruik van de Alexandrijnse liturgie. De liturgische taal is het Ge’ez; deze taal wordt ook gebruikt door de Ethiopisch-Orthodoxe Kerk. De naam “Tewahedo” is Ge’ez voor “een wezen dat een eenheid vormt”. Het woord is afgeleid van het Arabische tawhid en verwijst naar het miafysitisme, de christologie van de oriëntaals-orthodoxe kerken. Dit houdt in dat onder andere de Eritrees-Orthodoxe Tewahedo Kerk gelooft in de godmenselijke natuur van Jezus. Aan het hoofd van de kerk staat een patriarch. Na het overlijden op 21 december 2015 van patriarch Dioskoros van Eritrea is er nog geen nieuwe patriarch gekozen. De kerk telt circa 3.000.000 gelovigen.

Fatima Huis

De doelstelling van het Fatima Huis is om het voormalige kerkgebouw te gebruiken voor maatschappelijke doeleinden, vooral sociale, educatieve en culturele activiteiten. Op deze manier wil de initiatiefnemer een waardige herbestemming geven aan de kerk waarvan de eerste steen werd gelegd op 19 april 1954 en die werd ingezegend op 25 maart 1955. Architect was Pierre Weegels. Aannemer P.M.Gijbels en Zoon te Weert.

In het gebouw bevinden zich een mooie mozaïek van Hugo Brouwer, glas in lood van Charles Eyck en Hugo Brouwer, en een Fatima Kapel, die als devotiekapel wekelijks (mei-oktober) is opengesteld op donderdag en zaterdag van 14.00 uur tot 16.00 uur.

Meer informatie: www.fatimahuis.nl