Grote oefening in zorginstelling

(Foto’s/video) Op donderdagavond vond er bij Zorgcentrum Martinus in Weert een grote calamiteitenoefening plaats, waarbij diverse hulpdiensten – samen met het personeel van de zorginstelling – de hulpverlening bij een (nagebootste) brand oefenden. Voor de oefening werd een deel van de Emmasingel afgesloten.

Deze praktijkoefening is een voorbeeld van oefeningen die Veiligheidsregio Limburg-Noord organiseert om de samenwerking tussen hulpverleningsdiensten, bedrijven en instellingen in de regio te optimaliseren. De oefening van gisteravond is in nauw overleg met Land van Horne en gemeente Weert georganiseerd.

Samenwerking cruciaal

Het hoofddoel van de oefening was de samenwerking tussen personeel en bedrijfshulpverleners (bhv) van de zorginstelling en de hulpverleningsdiensten bij een grote brand met een evacuatie.

Scenario grote brand

Vanaf 19.30 uur startte de oefening met een melding van een grote brand in een zorginstelling waar mensen wonen die verminderd tot niet zelfredzaam zijn. Het scenario was zo realistisch mogelijk, met nagebootst vuur inclusief rookontwikkeling en een groot aantal tegenspelers waaronder acteurs en medewerkers van de zorginstelling zelf. Na afloop van de inzet werd er door de deelnemers samen geëvalueerd.

Provinciaal risicoprofiel

Het beoefende scenario brand in een instelling met verminderd zelfredzame mensen is een van de risico’s uit het provinciaal risicoprofiel van de Limburgse Veiligheidsregio’s. Hierin worden risico’s die zich kunnen voordoen in onze regio ingeschaald op basis van waarschijnlijkheid en impact.

Video via Youtube

https://youtu.be/E29ssmIpa2M