Onderzoek handelen burgemeester

Algemeen Uitgelicht Weert 26 reacties 3 min. leestijd

Update – Afgelopen zaterdag meldde De Limburger dat burgemeester Heijmans in totaal 24.500 euro subsidie verleende aan stichting International Award for Young People. Heijmans is voorzitter van deze stichting en de subsidie zou de burgervader van Weert zonder collegebesluit of instemming van de raad hebben toegekend.

Met het toewijzen van de subsidie kan volgens de krant de schijn van belangenverstrengeling worden gewekt. Ook zouden bestedingen uit het vluchtelingenbudget vragen oproepen. Het CDA van Weert stelde hier onlangs al vragen over: https://iwdg.nl/2TqN61p.

De publicatie van De Limburger was de afgelopen dagen het gesprek van de dag. Woensdagavond ging de burgemeester met de fractievoorzitters van de Weerter politieke partijen om tafel om over deze kwestie te praten.

Het college van burgemeester en wethouders adviseert de gemeenteraad, als controlerend orgaan van de gemeente, om een extern adviesbureau onderzoek te laten doen naar aanleiding van de kwestie.

Na de vergadering met de fractievoorzitters liet de burgemeester het volgende weten: “Vanavond heb ik samen met de gemeenteraad gesproken over de berichtgevingen in de Limburger. Ik voel me gesterkt in het feit dat de gemeenteraad meedenkt in de aanpak en voorstelt om een extern bureau dit te laten onderzoeken. Ik zie de uitkomst van dit onderzoek met veel vertrouwen tegemoet”, aldus Heijmans.

Verklaring gemeenteraad

De raad heeft kennis genomen van de artikelen over burgemeester Heijmans die in De Limburger zijn gepubliceerd op 11, 14 en 15 januari 2020. In deze artikelen wordt een aantal punten benoemd waarbij de integriteit van de burgemeester in twijfel wordt getrokken. Dit zijn zware aantijgingen.

De gemeenteraad wil hier uiterst zorgvuldig en prudent mee omgaan. Een zorgvuldig proces is van het grootste belang om te komen tot waarheidsvinding en een objectieve oordeelsvorming die recht doen aan betrokkenen. Hiervoor is naar de mening van de raad een onafhankelijk onderzoek door een extern bureau het meest geijkte middel. Deze procedure wordt nu in gang gezet. Het is de bedoeling om in de raadsvergadering van 5 februari a.s. de besluitvorming over de onderzoeksopdracht te laten plaatsvinden.

Update

De burgemeester heeft zijn rol als voorzitter van stichting International Award for Young People tijdelijk neergelegd, zo meldt het Brabants Dagblad.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
26 reacties