Stand van zaken woonwagenbewoners

In 2018 werd door woonwagenbewoners actie gevoerd op de Wilhelminasingel. Ze vroegen aandacht voor het huisvestingsbeleid. Overigens werd niet alleen in Weert actie gevoerd, maar in diverse plaatsen in Nederland.

Het gebrek aan standplaatsen werd aan de kaak gesteld. Burgemeester Heijmans en wethouders Gabriels en Van Eijk kwamen naar buiten om in gesprek te gaan met de bewoners. Ze zeiden toe er mee aan de slag te gaan. Dat is intussen ook gebeurd, maar het vergt de nodige tijd. De Weerter VVD vroeg naar de stand van zaken.

Het college van B&W kwam met het volgende antwoord: Na overleg met de provincie Limburg heeft de provincie aangeboden om een behoefteonderzoek naar standplaatsen en woonwagens in Limburg te willen coördineren. Zo wordt de problematiek in de onderscheidene gemeenten uniform benaderd. Om dit traject te begeleiden is een begeleidingscommissie ingesteld.

De doelstelling was dat uiterlijk 1 juli 2019 de resultaten van het onderzoek bekend zouden zijn. Dit is ook gecommuniceerd naar de woonwagenbewoners en de corporaties. Er is een programma van eisen opgesteld en er heeft een aanbesteding plaats gevonden. De gunning heeft in mei 2019 plaats gevonden.

Vervolgens heeft een inventarisatie van de standplaatsen, woonwagens en chalets plaats gevonden en zijn vragenlijsten gemaakt. Bij de inventarisatie van spijtoptanten (de doelgroep die thans in een woning woont) bleek het probleem van de AVG (privacy-wetgeving) al snel op te komen.

Het heeft enkele maanden geduurd voordat een systematiek ontwikkeld was waar alle gemeenten zich in konden vinden. Het onderzoek heeft in oktober-november 2019 plaats gevonden. De resultaten worden in maart 2020 verwacht. Met de woonwagenbewoners is de vertraging tussentijds meerdere malen desgevraagd gecommuniceerd.