Rapport ‘Klap op de Vuurpijl’

Door de voormalige Fractie Goubet-Duijsters is woensdagavond het rapport “Klap op de Vuurpijl”, tijdens de gemeenteraadsvergadering, aangeboden aan alle wethouders van de gemeente Weert en aan de politiechef Mevr. Faber van de basiseenheid Weert.

Het rapport is gemaakt naar aanleiding van het meldpunt vuurwerk Weert. Het meldpunt was geopend van 11 november 2019 tot en met 5 januari 2020. Inwoners konden hier per wijk melding maken van overlast van vuurwerk. Doel van het meldpunt was het inzichtelijk maken waar en wanneer er in de Gemeente Weert vuurwerk werd afgestoken. Met tussentijdse updates werden de politie en de afdeling handhaving en toezicht van de gemeente op de hoogte gesteld van de hotspots zodat beiden deze “hotspots” mee konden nemen in het toezicht.

Raadslid Karin Duijsters: ”De meldingen waar ik het meest van geschrokken ben is dat er bewust vuurwerk naar dieren is gegooid, het gooien van vuurwerk naar kleuterscholen waar op dat moment werd lesgegeven en twee auto’s die door een remactie met elkaar in botsing kwamen omdat er vuurwerk werd afgestoken op de openbare weg. Het verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen genomen op landelijk niveau is een goed begin om de uit de hand gelopen “vuurwerktraditie” in te perken. Ik denk echter dat een totaalverbod op het afsteken van vuurwerk door particulieren een betere optie is omdat dit duidelijkheid schept en door de politie beter te handhaven is. Hoe het nu verder moet met het afsteken van vuurwerk in Weert daar zal nog menige discussie over worden gevoerd.”

Het rapport “Klap op de Vuurpijl” en het Exel-bestand met alle meldingen zijn te downloaden via: https://melding-vuurwerk-weert.jouwweb.nl/.