Extra toezicht vanwege brandgevaar

112 Algemeen Weert Reageer 2 min. leestijd

De gemeente Weert verzoekt haar inwoners dringend extra voorzichtig te zijn tijdens wandelingen in de natuurgebieden in en rondom Weert. Een vonkje, een stukje glas of een achteloos weggegooide peuk is voldoende om een grote natuurbrand te veroorzaken. Vanwege de aanhoudende droogte zijn onze bijzondere natuurgebieden extreem kwetsbaar.

Een natuurbrand kan zich snel en onvoorspelbaar ontwikkelen, zeker bij harde wind. De afgelopen dagen hebben we in Limburg en Noord-Brabant gezien welke effecten natuurbranden hebben. Hulpdiensten zijn dagenlang aan de slag om branden te bestrijden en veel mensen zijn geëvacueerd. Het herstel van de aangerichte schade aan de beschermde planten en dieren in deze unieke natuurgebieden, zal jaren duren.

Extra toezicht

Weert beschikt over veel waardevolle bossen zoals de Laurabossen, de Tungelerwallen en de IJzeren Man, de Lozerheide, Weerter-en Budelerbergen en het Weerterbos. Deels zijn deze bossen in eigendom van de gemeente, maar ook Natuurmonumenten en Limburgs Landschap bezitten grote bospercelen. Gemeentelijke boa’s en toezichthouders van natuurorganisaties houden daarom regelmatig controles, wandelaars die roken of bijvoorbeeld vuur stoken kunnen een boete krijgen.

Omvorming bossen

Vanuit bosbeheer worden er maatregelen getroffen om bosbranden te voorkomen. Zo wordt er gewerkt aan de omvorming van de naaldbossen naar meer gevarieerde loofbossen. In loofbossen is het brandgevaar veel kleiner. Dat is nog een werk van vele jaren. Het is daarom juist nu belangrijk om extra voorzichtig te zijn.

Voldoende recreatieve mogelijkheden

Ook het buitengebied van onze gemeente heeft vele troeven om te recreëren. Met het prachtige lenteweer zien we in het agrarisch buitengebied volop activiteit van onze agrariërs, staan de fruitbomen in bloei en zijn er her en der lammetjes te bewonderen in de wei.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie