Weertse maakt Afrikaans kinderboek

Plaats een reactie

De uit Weert afkomstige Monique Derrez, voorzitter van Dutch Tanzania Foundation, heeft in een coproductie met Mieke Linssen en Els van Hemert van Jan & Ko | creatief in onderwijs, een gratis kinderboek ontwikkeld om kinderen in Tanzania, Kenia en kinderen van nieuwkomers in Nederland op een kindvriendelijke manier te informeren over het coronavirus. Dit voorlees- en luisterboek is beschikbaar in Engels, Kiswahili en Nederlands.

Monique Derrez verblijft op dit moment in Kenia, in quarantaine en lockdown. Monique: “Van diverse kanten hoorde en zag ik dat er geen informatief kinderboekje beschikbaar was waar kinderen in Kenia en Tanzania zich in konden herkennen. Daar wilde ik graag iets aan doen. Ik zit hier toch in quarantaine dus die tijd wilde ik goed besteden. Via Facebook zag ik dat er in Limburg het kinderboek ‘Het verhaal van Noor en het coronavirus’ was ontwikkeld, een coproductie tussen Monique Kerpen van ‘hoera kindercentra’, en Mieke Linssen van ‘Jan & Ko | creatief in onderwijs’, beide Limburgse ondernemingen. Ik was meteen enthousiast om zoiets voor kinderen in Kenia en Tanzania te ontwikkelen. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en Jan & Ko benaderd met de vraag of we samen iets konden creëren voor Afrikaanse kinderen. Mieke Linssen en Els van Hemert van Jan & Ko waren meteen enthousiast.”

Mieke: “Els en ik zeiden meteen ja. Els is gaan schrijven en ik ben meteen gaan tekenen. Alles in nauw overleg met Monique en diverse lokale partners in Kenia en Tanzania Want we wilden geen vertaling van het Nederlandse boekje maken maar een aangepast verhaal waarin kinderen in Kenia en Tanzania zich konden herkennen. Hierbij werden we ondersteund door Alberdine van de Hulsbeek van ‘Aisha and Friends’ en Walter Mgina voor de Kiswahili vertaling. En na drie weken is dit boekje het resultaat van een mooie samenwerking op verre afstand.” Els: “We hopen dat ons boekje ouders en/of verzorgenden in Afrika helpt de kinderen op een kindvriendelijk en aantrekkelijke manier te informeren over corona.”

Het boekje vertelt wat een virus is, wat we ertegen moeten doen en geeft woorden aan gevoelens van onzekerheid bij kinderen. Het is spannend, soms een beetje verdrietig maar vooral oplossingsgericht. De richtlijnen komen op een begrijpelijke manier aan bod en geeft uitzicht op betere tijden.

Niet alleen is het boekje geschikt voor kinderen in Kenia en Tanzania maar ook om (kinderen van) nieuwkomers in Nederland, die de taal nog niet machtig zijn, te informeren over het coronavirus, de ernst van de situatie en het doel van de genomen maatregelen.

De boekjes zijn gratis te downloaden via:
www.dutchtanzaniafoundation.org
www.janenko.nl
www.aishaandfriends.com

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef jouw reactie