We moeten allemaal naar de wc

Foto: Maag-Lever-Darm arts Matthias Jürgens | Fotograaf: Arjanne van Voorst

Chronische darmziekten zie je vaak niet aan de buitenkant,” vertelt Weertenaar John Cardinaal. “Daarom is het belangrijk om er aandacht voor te vragen.” En dat doet John. Op de wereld IBD dag (Inflammatory Bowel Diseases) zet hij zijn horecagelegenheid De SooS op de Markt in Weert in het paarse licht. Ook de Maag-Lever-Darm arts Matthias Jürgens van het SJG Weert doet mee aan de IBD-dag op 19 mei. Via een chatsessie beantwoordt hij vragen over deze nog vaak onbegrepen ziekten.

Continue druk

Al vijfentwintig jaar heeft John de chronische darmontstekingsziekte Colitis Ulcerosa. “Als het opvlamt dan moet ik soms wel tien keer naar de wc. En dan niet voor een kort bezoek. Continu voel ik een persaandrang. Ook als ik helemaal niet hoef. Soms denk ik dat ik mijn hele darmen eruit duw. Zo’n druk staat erop.”

Puzzel

In Nederland hebben ruim negentigduizend mensen een chronische darmontstekingsziekte. Colitis Ulcerosa en de ziekte van Crohn zijn hiervan de bekendste. Bij Colitis Ulcerosa gaat het om een ontsteking aan het slijmvlies van de dikke darm. De ziekte van Crohn is een chronische darmontsteking in het hele spijsverteringskanaal. Van tong tot anus. “Door het grote scala aan klachten, kost het tijd om de juiste diagnose te stellen,” vertelt de Maag-Lever-Darm arts Matthias Jürgens van het SJG Weert. Hij vergelijkt het met een puzzel. “Darmonderzoek is een groot stuk van de legpuzzel. Andere stukken zijn de ontlastingstest en het endoscopisch onderzoek. Alle stukken bij elkaar geeft een goed beeld.”

Ziekenhuisopname

Bij John uitte de ziekte zich op 21-jarige leeftijd. “Ik voelde me helemaal niet goed. Moest overgeven, had het benauwd en diarree. Ik stond op het punt om 112 te bellen.” Een dag later meldde hij zich bij de Spoedeisende Hulpverlening van het St. Jans Gasthuis en werd met-een overgebracht naar het Catharinaziekenhuis in Eindhoven. Daar lag hij zes weken. “Ik zat te-gen een darmoperatie aan. Gelukkig is het met medicijnen onder controle gekomen.” Het was in de tijd dat John samen met zijn broer Jack de kermis voor de eerste keer zonder hun vader zou-den draaien met hun kroeg. “Mijn vader was dat jaar in maart overleden. Hij hielp altijd mee en dan sta je er met je broer opeens alleen voor. Je denkt dan al snel aan stress als oorzaak. Maar dat was het niet. Want ik heb de ziekte nog steeds. Wel in veel mildere vorm door de medicatie.”

Factoren

Volgens dokter Matthias Jürgens is een chronische darmziekte niet te genezen, maar kun je er wel oud mee worden. “Uit onderzoek weten we dat erfelijkheid een rol speelt, maar ook het auto-immuunsysteem en het milieu, de omgeving waarin iemand leeft. De ziekten komen vaker voor in landen met een hoog niveau van hygiëne. Ook zie je de ziekte meer bij kinderen in de stad dan bij kinderen op het platteland.” Matthias Jürgens verheugt zich op de chatsessie van 19 mei tussen 16.00 en 18.00 uur. Meedoen kan via Facebook en Instagram van SJG Weert. “Ik denk dat er veel mensen met vragen rondlopen. Met het geven van informatie hoop ik meer begrip en inzicht te creëren en onnodige angsten weg te nemen.”

Binnenkant

De darmziekte heeft John niet belemmerd in zijn leven. “Ik heb alles kunnen doen wat ik wilde. Daarbij heb ik wel het geluk gehad dat ik altijd eigen baas ben geweest. Als je een productiebaan heb, kun je niet steeds naar de wc lopen.” John vindt het dan ook belangrijk dat werknemers en werkgevers er samen over praten en zo meer begrip voor elkaar krijgen. “Aan de buitenkant zie je niet altijd wat er van binnen bij iemand aan de hand is. Maar uiteindelijk moeten we allemaal naar de wc.”

Op dinsdag 19 mei (IBD dag) worden overal in de wereld iconische gebouwen paars verlicht. In Nederland zijn dat onder andere: Evoluon in Eindhoven en een aantal ziekenhuizen, zoals het IJsselland ziekenhuis, Erasmus MC en Ikazia ziekenhuis. Bij het Franciscus & Vlietland Gasthuis in Rotterdam wappert een paarse vlag en het UMC Utrecht heeft een paarse lichtstraat bij de hoofdingang. In Weert zijn het horecagelegenheid De SooS en de waterpartij op Kampershoek, langs de Weert-Nederweert.

__
Een bijdrage van Arjanne van Voorst

SooS tijdens Wereld IBD-dag