Amerikaanse heli’s vliegen over Weert

Plaats een reactie
Amerikaanse helikopter - Sikorsky UH-60M Blackhawk

Misschien heb je ze al over Weert zien vliegen, een groepje helikopters. Defensie ondersteunt sinds gisteren tot halverwege augustus de verplaatsing door Nederland van een Amerikaanse helikopterbrigade. Die gaat via de Rotterdamse haven terug naar de thuisbasis in de staat Georgia. Daarvoor vliegen onder meer 77 helikopters vanaf Vliegbasis Eindhoven naar Rotterdam. Voordat ze hun tussenstop in Eindhoven maken, zullen ze over Weert vliegen.

De helikopters vliegen op werkdagen tussen 1 tot uiterlijk 24 juli in groepjes. Daarnaast verplaatst de eenheid ongeveer 1.800 voertuigen en containers. Zo’n 100 Nederlandse militairen helpen om het transport in goede banen te leiden. Het gaat om militair materieel dat in Rotterdam wordt klaargemaakt voor zeetransport. Het grootste deel gaat per civiel transport over de weg.

De brigade maakte ruim 9 maanden deel uit van de versterkte Amerikaanse aanwezigheid in Oost-Europa. Dit is een reactie op de annexatie van de Krim door Rusland in 2014. De helikoptereenheid trainde de afgelopen periode met NAVO-partners en wordt nu afgelost. De eenheid bestaat uit helikopters van het type UH-60 Black Hawk, CH-47 Chinook en AH-64 Apache.

Vliegbasis Eindhoven

Op Vliegbasis Eindhoven bewaken luchtmachtmilitairen de toestellen en voorzien die van brandstof. Bij mechanische problemen, worden de heli’s op de vliegbasis gerepareerd. De hiervoor aanwezige Amerikaanse militairen verblijven in naburige hotels.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef jouw reactie