Gezellig avondje uit in Munttheater kan weer door creatieve ideeën

Algemeen Corona Uitgaan Uitgelicht Reageer 6 min. leestijd
Foto: Brigitte van Eck | Fotograaf: Arjanne van Voorst

Brigitte van Eck, directeur van het Munttheater in Weert, weet nog goed waar ze was toen premier Rutte afkondigde dat de theaters dicht moesten. “Samen met een aantal collega’s zaten we op kantoor naar de persconferentie te luisteren. We dachten nog, na een paar weken zal het wel voorbij zijn.”

Inmiddels zijn er vier maanden verstreken. Brigitte en haar team hebben achter de schermen hard gewerkt aan een afwisselend kleinschalig theaterprogramma dat vanaf het najaar tot 1 januari 2021 in een coronaproof Munttheater te zien zal zijn.

Veilig voelen

“In het begin weet je niet wat je overkomt. Niemand had zoiets eerder meegemaakt. Als de situatie eenmaal duidelijk is, komt er ruimte in je hoofd om te denken wat je wél kunt doen.” Op dit moment gaat het Munttheater er vanuit dat de anderhalvemetersamenleving zeker tot 1 januari 2021 duurt. Met deze aanname is naar een alternatieve programmering en de capaciteit van de theaterzaal gekeken.

Normaal kunnen er ruim vierhonderddertig bezoekers in de zaal. Door de anderhalve meter afstand is de zaal gereduceerd tot achtentachtig stoelen. “We vinden het belangrijk dat de mensen zich veilig voelen. Onze theaterzaal is half rond, waardoor de toepassing van de anderhalve meter meer stoelen kost. We hebben ervoor gekozen om fysiek rijen stoelen eruit te halen, waardoor het passeren veilig kan verlopen.”

Kleine voorstellingen

Er is gekozen voor voorstellingen die kleiner van opzet zijn. Variërend van familievoorstellingen, tot cabaret, muziek en toneel. Als try-out dienden de voorstellingen ‘OK OK’ in de maand juni. Hierbij nam een viertal bezoekers plaats op het podium om om de beurt hun script voor te lezen. “Het was superfijn om weer publiek in huis te hebben. Na afloop hebben we onze plannen bij de gasten getoetst en daaruit bleek dat het belangrijk is de theaterbeleving in stand te houden.” 

Twee voorstellingen per avond

Vanaf het najaar tot 1 januari 2021 zijn er per avond twee voorstellingen ingepland. De eerste voorstelling begint om 19.00 uur en de andere om 21.30 uur. Een voorstelling duurt maximaal vijfenzeventig minuten. Hierdoor zijn de toegangsprijzen ook lager. “We adviseren de mensen om online hun kaarten te kopen.”

Mini-cafeetjes

Bij binnenkomst nemen de mensen hun jas mee naar boven. In het Rabobank theatercafé worden ze begeleid naar een gezellig ingerichte tafel. Bij hun tafel staat een kapstok waar ze de jassen kunnen ophangen. “We creëren als het ware allemaal mini-cafeetjes. Om de theaterbeleving vast te houden, hebben we ervoor gekozen dat er ook nu geen drinken en jassen mee de zaal in mogen. Het bestelde drankje staat na afloop op de persoonlijke tafel van de gasten.” Verder vindt er via twee timeslots gecontroleerde in- en uitloop plaats naar en van de theaterzaal.

Arrangementen

Brigitte van Eck ziet nu ook vooral de kansen van deze coronatijd, zoals de samenwerking met de horeca. “Ga je naar de eerste voorstelling om 19.00 uur dan kan je een borrelarrangement reserveren. Hiermee kun je na afloop van de voorstelling bij de Winebar bij Hostellerie Munten of bij De SooS op de Markt je avondje uit gezellig afsluiten met een wijntje of biertje. Wie naar de tweede voorstelling om 21.30 uur gaat, kan met het dinerarrangement van tevoren eten bij Hostellerie Munten.”

Educatie

Verder wil het Munttheater zich meer richten op educatie in samenwerking met de basis- en middelbare scholen. Kinderen en jongeren hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden. “We hebben een speciaal pakket samengesteld waarbij kinderen kennis kunnen maken met boeiende theatervoorstellingen.”

Open Podium

Ook een lang gekoesterde wens van Brigitte krijgt steeds meer ruimte. “Al heel lang wil ik een Open Podium organiseren. Letterlijk het podium geven aan iedereen die wil optreden voor publiek. Of je nu jong, oud, professional of amateur bent.” In het najaar zijn er drie gepland.

Cultureel Lint

Binnenkort wordt definitief een klap gegeven op het Cultureel Lint. De negende editie staat gepland op zondag 20 september 2020. “Door het coronavirus is de opzet anders. We gaan meer gebruik maken van de wijken grenzend aan het centrum. Het is wel de bedoeling dat je alles te voet kunt doen, denk aan de Paterskerk en Franciscus Huis op de Biest, de Bosuil, de wijk Fatima, RICK en het Birgittinessenklooster. Ook lopen er straatartiesten tussen de verschillende locaties door het centrum. Alles coronaproof, met in achtneming van de anderhalve meter afstand. “Spontaan even bij een optreden binnenvallen, is er dit jaar niet bij. Je zult van tevoren een planning moeten maken en een plekje online reserveren. De avond ervoor is de Korennacht georganiseerd door het Weerter gemengd koor Vivace.”

Brigitte van Eck hoopt vooral dat mensen na de zomer weer onbezorgd een avondje naar theater durven gaan. “Dat mensen zichzelf weer gunnen om te genieten. Deze bijzondere tijd biedt je ook de kans om eens een andere voorstelling uit te proberen.” 


Een bijdrage van Arjanne van Voorst

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie