Gemeente wijst op aandachtspunten ophalen huisvuil

Algemeen Informatie Weert Reageer 3 min. leestijd

Sinds 1 juli is Van Kaathoven de inzamelaar van huisvuil in de gemeente Weert. De inzameling gebeurt gewoon met de bekende duobak en op de gebruikelijke ophaaldag. De gemeente Weert benadrukt wel dat er enkele aandachtspunten zijn waar je op moet letten.

Ander tijdstip

De duobak wordt gewoon op de gebruikelijke ophaaldag leeggemaakt, maar waarschijnlijk wél op een ander tijdstip dan u gewend bent. Dit komt omdat er een andere route gereden wordt. Daarom: zorg dat de duobak om 7.00 uur aan de weg staat en laat de bak staan tot hij leeg is.

Gebruik de duobak zoals bedoeld

De naam zegt het al: het idee van de duobak is dat er twee verschillende bakken in zitten. Restafval (aan de kant van de wielen) wordt zo gescheiden van GFT-afval (andere kant). Die scheiding is ook belangrijk, want bij beide gedeeltes krijgt het afval een ‘nieuwe bestemming’. Van het Groente-, Fruit- en Tuinafval (GFT) wordt compost gemaakt, die bijvoorbeeld jaarlijks gratis aan inwoners wordt uitgedeeld tijdens de compostactie.

Ook het restafval wordt na inzameling machinaal gescheiden, zodat bijvoorbeeld kunststofverpakkingen en drankkartons hergebruikt kunnen worden.

Controles op scheiding

Om gescheiden afval opnieuw te kunnen gebruiken, is het van belang dat er niet te veel dingen bij zitten die er niet in horen (vervuiling). Gooi dus geen plastic of restafval bij het GFT-afval. Eén vervuilde duobak kan namelijk al betekenen dat de hele lading GFT in de ophaalwagen wordt afgekeurd.

Helaas merken ze regelmatig dat alles zomaar bij elkaar wordt gegooid in de duobak. Vanaf een later moment wordt hier daarom op gecontroleerd en worden er gele en rode kaarten uitgedeeld. Als het afval dan nog niet goed gescheiden wordt, wordt de bak niet geleegd.

Duobak vervangen om weer te kunnen scheiden

Is het tussenschot kapot of weg? Neem dan contact op met de Huisvuildesk van Van Kaathoven via (088) 7310031. Er wordt dan een afspraak gemaakt om de duobak gratis om te wisselen voor een nieuwe. Op het afgesproken moment zet u de duobak leeg aan de straat. Van Kaathoven wisselt deze dan om voor een nieuwe.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie