Natuurkampeerterrein Wega in Weert een bron van rust

Je voelt meteen de rust en ruikt de groene natuur als je het onverharde gedeelte van de Kruisbergenweg oprijdt naar het Natuurkampeerterrein Wega in Weert. Op het terrein zie je kinderen spelen met de waterpomp en op de schommel. Jongeren en ouderen zitten voor hun tent of caravan, praten met hun buren of lopen wat over het terrein.

Fijn moe

Natuurkampeerterrein Wega is één van de honderddertig natuurkampeerterreinen in Nederland. “Mensen kiezen hier bewust voor”, vertelt eigenaar Peter Stienen. Voor het tweede jaar runt hij samen met zijn partner Bertien de camping. Het is af en toe improviseren, zeker in coronatijd, maar spijt hebben ze totaal niet. “Het bezig zijn op het terrein en het contact met de mensen levert energie op. Aan het eind van de dag ben je moe, maar fijn moe.”

Afstand tot de arbeidsmarkt

Peter en Bertien vinden het belangrijk om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een plek te bieden waar ze werkervaring op kunnen doen. “Via Loket 3 uit Weert hebben we nu twee deelnemers die ons bij allerhande klusjes helpen. Een bijzonder mooi en boeiend proces.” Loket 3 helpt deelnemers met een afstand tot de arbeidsmarkt via werk binnen hun mogelijkheden om een zinvolle bijdrage aan de samenleving te leveren.

Tipi

In het hoogseizoen zijn er twee tot driehonderd mensen op de camping. Tenten, caravans en vouwwagens wisselen elkaar in allerlei maten en kleuren af. Er bovenuit torent de tipitent. Een ruime, comfortabel ingerichte tent die is afgeleid van de tipi die door de Prairie-Indianen eeuwenlang werd gebruikt. Een andere bijzondere ervaring is een overnachting in de slaapwagen La Roulette. Ideaal voor wandelaars met weinig bagage. Verder zijn er te huur de compleet ingerichte De Waard tenten van Holland Tent, de kampeerhuisjes en trekkershut plus.

Totaalplaatje

“Ik hoop dat de mensen kiezen voor het totaalplaatje. De ligging middenin het bos, de ontspannen sfeer, de ruime plekken en de vele fiets- en wandelroutes. Aan de ene kant de rust en aan de andere kant liggen we in het bruisende natuur- en recreatiegebied De IJzeren Man met zijn vele voorzieningen.” Zoals het zwembad, Klimbos, Kidsplaza, NMC, Bierlokaal Dennenoord en de kinderboerderij. Allemaal op loop- en fietsafstand. “We hebben bewust geen animatieteam en wifi is er alleen bij de receptie. We willen een plek zijn waar iedereen tot rust komt en zich thuisvoelt.”

Dichtbij

Dat doet Naomi Woltring uit Eindhoven zeker. “Sst, onze zoontjes van drie en een slapen. Zullen we iets verderop gaan zitten?” Ze zouden eigenlijk naar Duitsland op vakantie gaan maar mede door de coronacrisis dachten ze: “We zijn gek ook als we met twee kleine kinderen zo’n eind gaan rijden. Laten we lekker in de buurt blijven.” Via hun buren werden ze op Natuurkampeerterrein Wega geattendeerd. “Het is een rustige camping, lekker midden in de natuur. “We wandelen veel in de omgeving.” Twee keer hebben ze de grensroute naar Stramproy gefietst. Verder de kinderboerderij bezocht, ijsjes gegeten bij het Klimbos en tijdens het regenachtige weer zijn ze naar Kidsplaza geweest.

Corona

De coronacrisis heeft ook hier zijn sporen nagelaten. Van de regering mochten de campings net voor Pasen open. “Wij hebben er zelf voor gekozen om pas op 29 mei open te gaan. De gezondheid van onze gasten stond en staat nog steeds voorop.” Gelukkig stond het terrein helemaal vol tijdens het Pinksterweekend. Ondanks dat het sanitair toen nog niet mocht worden gebruikt. “Het typeert onze gasten. Ze zijn zelfredzaam, kiezen voor eenvoud, de natuur, een goede sfeer en blijven dicht bij zichzelf.”

Sanitair

Wie op de site www.natuurkampeerterreinweert.nl kijkt, ziet meteen dat de Natuurkampeerterrein Wega zich houdt aan de richtlijnen van het RIVM. Bij de verschillende tappunten voor drinkwater staat een fles met desinfectiemiddel. In het sanitaire zijn twee van de vier wasbakken in gebruik om afstand te bewaren. Bij de ingang hangen nummers, zodat je van buitenaf al kunt zien welke wc’s of douches er bezet zijn. “Voor de anderhalve meter afstand, gaan we uit van de verantwoordelijkheid van de gasten zelf.”

WarmeWegaWeken

Er mag dan geen animatieteam zijn, maar voor wie wil is er het zomerprogramma WarmeWegaWeken. Bestaande uit een verhalenverteller, Martine Kookt, vriendengroep de Deun en Teun, Henriette  Mindful en Imker Sjaak Buzzzzzz. “We willen de kampeerders graag iets meegeven met optredens van lokale mensen. Maar we doen het niet te veel en niet te vaak.”

Is er nog plaats?

Ondertussen druppelen bij de receptie nieuwe reserveringen binnen. Regelmatig gaat de telefoon met de vraag of er nog plaats is. Frank en zijn vrouw uit Leerdam belden niet alleen. Nee, ze kwamen van tevoren zelfs even kijken. “Om de sfeer te proeven en een goed beeld van de camping te krijgen. Een foto op internet zegt niet zoveel.” Ze zijn helemaal in hun nopjes met hun ruime plek en genieten van de natuur en de rust om hen heen.


Een bijdrage van Arjanne van Voorst