Versoepelingen bezoekersregeling bij zorgcentrum Hieronymus

Na drie maanden gaan de deuren van de zorgcentra van Stichting Land van Horne steeds verder open voor bezoek. Ook bij zorgcentrum Hieronymus in Weert. De vijfennegentigjarige Johannes van Kruisbergen, bewoner en lid van de Thuisraad van zorgcentrum Hieronymus, is maar wat blij dat hij weer naar de stad kan met zijn scootmobiel.

“Niemand van ons heeft zoiets meegemaakt. Dat je geen bezoek meer mocht ontvangen. Maar ook de angst om zelf corona te krijgen. Ik stond er mee op en ging ermee naar bed.”

Johannes van Kruisbergen

Zo weinig mogelijk contact

Op 17 maart gingen alle locaties van Stichting Land van Horne op slot. Iets eerder dan landelijk. Doordat Land van Horne ook vestigingen in Brabant heeft en daar de eerste besmettingen waren met het coronavirus. Ook zorgcentrum Hieronymus in Weert ging dicht voor bezoekers. “Om besmettingen te voorkomen, werden de menselijke contacten zoveel mogelijk beperkt. Dat we er zo vroeg bij waren, heeft zeker geholpen bij het voorkomen van besmettingen”, vertelt Christian van den Boogaert, teamleider van Hieronymus. In zorgcentrum Hieronymus in Weert zijn tot nog toe geen besmettingen geweest.”

Zware tijd

De coronatijd was zwaar voor de in Lith bij Oss geboren Johannes van Kruisbergen. Hij is een sociaal actieve man. Johannes had dertig jaar een winkel in Maasbracht en was twintig jaar portier bij het Sint Jans Gasthuis in Weert. Door de corona-uitbraak was zijn normaal zo volle agenda ineens leeg. Geen bezoek, geen activiteiten, niet sporten en niet zingen bij het koor Wij Willen Zingen. Ook mocht hij niet op bezoek bij zijn dementerende vrouw in Hornehoof in Weert. “Het alleen zijn, vond ik het moeilijkste. Wat moet ik nou? Gelukkig mochten we in de tuin wandelen en dat heb ik iedere dag gedaan.”

Bewoners opbeuren

Ook voor het personeel was het een zware tijd. “Heel bizar dat er geen vrijwilligers, geen mantelzorgers en bezoekers het gebouw in mochten. Je probeert de bewoners op te beuren. Op een gegeven moment ben ik thuis een voetbalspel gaan halen om samen iets leuks te doen”, zegt teamleider Christian. 

Verschillen

Bij de versoepelingen waren de locaties van Stichting Land van Horne vrij om binnen de kaders van de organisatie en de landelijke instanties de bezoekregeling zelf in te vullen. Afhankelijk van de functionele en de fysieke mogelijkheden. “Dit betekent dat er per locatie meer of minder kan.” De bezoekregeling wordt nauw afgestemd met de Thuisraad van de locatie en ook onze centrale cliëntenraad is betrokken bij het gehele proces.

Fase 1

De eerste versoepeling in zorgcentrum Hieronymus was op 26 mei. Er mocht één vaste bezoeker een uur per week langskomen. De bezoekers werden allemaal getemperatuurd en bij binnenkomst werd een vragenlijst afgenomen. “De eerste bezoeken hebben we zelf gepland. Als personeel ben je blij dat er bezoek mag komen, maar je beseft ook hoe lastig het voor bewoners is om één persoon aan te wijzen. Het liefste willen ze dat iedereen op bezoek komt”, verduidelijkt Christian. 

Fase 2

De tweede versoepeling op deze locatie ging in op 15 juni. Vanaf deze tijd mochten er twee bezoekers per keer langskomen. En dat twee keer per week. De bezoekers werden getemperatuurd en het wandelen uitgebreid tot rondom het zorgcentrum. “Vanwege de personele capaciteit zijn we toen gestopt met raamvisite en videobellen.”

Fase 3

Op 29 juni volgde de derde versoepeling in Hieronymus. Onbeperkt bezoek is nu weer mogelijk. Belangrijk hierbij is dat de 1,5 meter afstand aangehouden wordt. Het aantal bezoekers is afhankelijk van de beschikbare ruimte in het appartement van de bewoner. Van alle bezoekers wordt nog steeds de temperatuur gemeten en bij de receptie krijgen ze een brief met daarin de regels waar ze zich aan moeten houden.

Samen

“We vragen iedereen om hun verantwoordelijkheid te nemen. Samen zorgen we voor een veilige ontmoeting. Met bezoekers, bewoners, personeel, vrijwilligers en cliëntenraadsleden. Samen hebben we de stappen gezet”, benadrukt Christian.


Een bijdrage van Arjanne van Voorst