Open Monumentendag met thema ‘Leermonument’

12 en 13 september op pad in de gemeente

In het weekend van zaterdag 12 en zondag 13 september vindt de jaarlijkse BankGiro Loterij Open Monumentendag weer plaats. Overal waar de witgele vlag van de Open Monumentendag wappert, kun je gratis een kijkje nemen in een monument of deelnemen aan een activiteit.

Het thema van de Open Monumentendag is dit jaar ‘Leermonument’ – monumenten waar we iets van kunnen leren. Vanwege het coronavirus is er een aangepast programma. Je kan op eigen gelegenheid deelnemen aan allerlei activiteiten.

Van alle monumenten is iets te leren. Ze vertellen iets over onze geschiedenis. Zeker in Weert, dat bekend stond om de vele scholen en pensionaten. Gelukkig kun je er hiervan nog een aantal bezoeken, zoals de voormalige Ursulinenschool (nu Theater de Huiskamer) en de voormalige Dr. Poelsschool (nu wijkgebouw Keenter Hart).

Wandel- en fietsroute langs de monumenten

Zaterdag 12 september verbindt een wandelroute alle open monumenten in de binnenstad van Weert met elkaar. Zondag 13 september leidt een fietsroute je langs alle activiteiten in het buitengebied. Beide routes kun je zelfstandig volgen. Houd er wel rekening mee dat niet alle monumenten beide dagen open zijn. De wandel- en fietsroute zijn af te halen bij het informatiepunt óf te bekijken op www.erfgoedhuisweert.nl. Het informatiepunt staat zaterdag 12 september voor Museum W: (Markt) en zondag 13 september bij de St. Annamolen in Keent (Keenterstraat 1A).

Monumenten in de binnenstad

Zaterdag 12 september ligt de nadruk op monumenten in en rond de binnenstad. De St.-Martinuskerk biedt voldoende ruimte om 1,5 m afstand te houden en er worden diverse rondleidingen verzorgd. Bij de Paterskerk (beide dagen open) zijn de onlangs herontdekte kelders met het oudste fundament van de Aldenborgh te bezoeken. De zusters Birgittinessen stellen hun tuin weer open. Wist je dat deze zusters hier van 1847 tot 1895 een armenschool voor arme en behoeftige meisjes hadden? Theater de Huiskamer is gevestigd in het gebouw waar de zusters Ursulinen vroeger een kleuterschool hadden. In de wijk Keent zie je in het Keenter Hart nog duidelijk tekenen van de geschiedenis, toen het nog een lagere school met gymzaal was.

Ook bij het Stadspark kun je een kijkje nemen (beide dagen). Door de poort heeft je goed zicht op het terrein van kasteel de Nijenborgh: de voorburcht, grachten en de schootsvelden. Zowel de geschiedenis als de toekomstige plannen voor het Stadspark staan hier centraal. Daarnaast zijn de Bethelkerk, het Fatima Huis, de Wilhelmus-Hubertusmolen (beide dagen open), de Mariakapel in de Ursulinenhof, het Franciscus Huis, de St.-Josephkerk (beide dagen open) en de St.-Annamolen op Keent (beide dagen open) te bezoeken.

Om 14.00 uur start een wandeling langs de monumenten, onder begeleiding van de Stadsgidsen. De wandeling start vanaf de Markt in Weert.

Monumenten in het buitengebied

Zondag 13 september ligt het accent op het buitengebied. Op en rond de Lichtenberg zijn het Kunstcentrum, de Mariakapel en de voormalige Tekenlokalen (nu atelier Bernard Visser) open, met werk van diverse kunstenaars. Ook de St. Odakapel (bij de Boshoverschans) is open. Wist je bijvoorbeeld dat bij de Boshoverschans begin 19e eeuw een schooltje was, waar het onderwijs werd verzorgd door een kluizenaar?

De voor Weert zo karakteristieke molens ontbreken niet in het programma. Leer meer over de verschillende types molens. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij stellingmolen De Hoop in Swartbroek, de standerdmolen St. Jan in Stramproy of de bergmolens St. Anna Tungelroy en De Nijverheid in Stramproy. In de St.-Annamolen van Keent is de expositie ‘Molens worden groot’ interactief te volgen via uw tablet of smartphone. Reserveren hiervoor wordt aangeraden. Dat kan via deze website.

Onder leiding van de Stadsgidsen kunt u zondag 13 september het ‘rondje Weert’ van circa 30 km fietsen. Aanmelden is verplicht, via [email protected].

Activiteiten

  • Onderweg of gewoon thuis op de bank kun je meedoen aan een digitale quiz. Deze is speciaal ontwikkeld voor de Open Monumentendag in Weert. Via uw tablet of smartphone beantwoordt u vragen over de monumenten. Kijk voor meer informatie op www.erfgoedquizweert.nl. De winnaar van deze quiz krijgt een VIP-bezoek aan de Paterskerk, met daarbij een rondleiding over de gewelven en door de kelders.
  • Altijd al meer willen weten over koorzang door de eeuwen heen? Capella sine Vinculis geeft hier zaterdag 12 september workshops over. Om 13 uur in de Bethelkerk en om 15 u in de St.-Josephkerk. Aanmelden via [email protected].
  • Voor de jeugd tot 13 jaar is er zondag 13 september bij het Kunstcentrum op de Lichtenberg een workshop maquette boomhut bouwen. Aanmelden is hiervoor niet nodig.

Maatregelen coronavirus

Uiteraard gelden ook tijdens de Open Monumentendag de landelijke regels tegen de verspreiding van het coronavirus. Ga er op uit, maar vermijd drukte, houd onderling afstand en houd u aan de basisregels. Reserveer waar mogelijk en volg de aanwijzingen van onze vrijwilligers op. Ze zijn herkenbaar aan de witgele badge.

Informatie en routes

Alle informatie en de openingstijden van de Open Monumentendag vind je in het programmaboekje. Dit boekje, de wandelroute en de fietsroute kun je gratis afhalen bij het informatiepunt. Hier krijg je ook het allerlaatste nieuws en eventuele wijzigingen van het programma. Dit informatiepunt staat zaterdag 12 september voor Museum W (Markt 7) en zondag 13 september bij de St.-Annamolen Keent (Keenterstraat 1A).

Het programma en de fiets- en wandelroutes staat ook op www.erfgoedhuisweert.nl. Volg Open Monumentendag Weert voor de laatste nieuwtjes op Twitter en Facebook (@OMDWeert).