Cultureel Lint leeft!

Algemeen Uitgaan Weert Reageer 5 min. leestijd

Heb je al een kaartje gereserveerd voor een of meerdere voorstelling(en) tijdens het Cultureel Lint op zondag 20 september in Weert? Wacht niet te lang. De digitale kaartverkoop startte gisteren en er zijn inmiddels meer dan 1.000 plaatsen gereserveerd. Het bijwonen van voorstellingen is gratis, maar vanwege de coronamaatregelen is online reserveren op www.cultureellint.nl verplicht. Voor vele voorstellingen is nog genoeg plek.

Tussen de oren

“Het Cultureel Lint zit weer tussen de oren van de inwoners van Weert en de artiesten. Iedereen kijkt er naar uit. Je voelt de ontlading bij artiesten en het publiek. Eindelijk mag het weer”, vertelt Brigitte van Eck, bestuurslid van de Stichting Cultureel Lint. De locaties van het Cultureel Lint zijn verspreid in de stad op loopafstand van het centrum. Er zijn vier tijdsblokken en de voorstellingen zijn verspreid over in totaal achttien binnen- en buitenlocaties. De start is om 13.00 uur met een woord van wethouder Geert Gabriëls in het Brigittinessenklooster. Daarna is het kijken, luisteren, verwonderen en vooral genieten.

Amateurs- en professionals

Bijzonder dit jaar zijn de vele samenwerkingsverbanden tussen de amateur kunstenaars en professionals. Als voorbeeld noemt Brigitte het dansproject van drie samenwerkende dansscholen in het Munttheater. Daar treden leerlingen van Dansschool Fresh, RICK dans en Dancing Kids Swartbroek samen op met professionele dansers van Sally Dansgezelschap Maastricht.

Breakdance en harmonie

Frank Rademakers, voorzitter van de Stichting Cultureel Lint vult aan: “Wat je zeker niet mag missen is de voorstelling Breaking Harmony in de tuin van het Birgittenessenklooster. Daar komen de werelden van breakdance en harmonie samen. Breakdancers van Fresh en de Kerkelijke Harmonie St. Joseph 1880 gaan de uitdaging met elkaar aan. Zij doen dat onder leiding van de in Weert geboren Dominique Vleeshouwers, winnaar van de Nederlandse muziekprijs, én Redo Ait Chitt, winnaar van de Gouden Zwaan.”

Wereldpremières

Trots zijn Brigitte en Frank op de twee wereldpremières die het slagwerkcollectief Percussion Friends ten gehore brengt op melodisch slagwerk. Het Percussion Friends Team speelt samen met studenten van de Percussion Friends Chamber Music Academy twee muziekwerken die nog nooit ergens anders in de wereld zijn gespeeld. Je hoort ze spelen in de kiosk op het St. Raphaelpad. 

“Eigenlijk is alles de moeite waard”, lacht Brigitte. “Heb ik al verteld van de hartverscheurende korte opera-versie van de Kleine Zeemeermin ‘Rusalka van componist Dvorák bij de Passantenhaven uitgevoerd door het Limburgs gezelschap Opera Compact? Of de voorstelling Pan~//Catwalk, waar twee performers zich steeds omkleden en daardoor van identiteit wisselen onder begeleiding van een violist? Er is echt voor iedereen wat.”

Popmuziek en kindervoorstellingen

De popmuziekliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de Bosuil met optredens van lokaal talent en Kunstbende, de wedstrijd voor jong creatief talent van 13 t/m 18 jaar. Verder is er de Open Dag van RICK en kunnen jonge cultuurliefhebbers op de grasvelden rondom het Fatimahuis genieten van allerlei kindervoorstellingen.

“Je voelt de intrinsieke motivatie van alle deelnemers om er iets moois van te maken. We zetten  traffic medewerkers en vrijwilligers van de harmonie St. Antonius in om alles in coronaproof banen te leiden. Als een voorstelling vol is, dan worden bezoekers vriendelijk verzocht een ander programmaonderdeel te aan bekijken. Iedereen heeft meegedacht hoe we deze toch bijzondere editie op een andere manier kunnen invullen. Ook de gemeente werkte constructief mee. Als het evenement goed loopt, is dat wellicht een voorbeeld voor andere organisaties om hun evenementen in aangepaste vorm te organiseren. Met het Cultureel Lint willen we de levendige sfeer in Weert weer terugbrengen”, benadrukt Frank.

Kijk voor het hele programma en aanmelden op www.cultureellint.nl.


Een bijdrage van Arjanne van Voorst

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
Geef reactie