Evoke Weert kiest voor een 100% sustainable office

Met hete zomers – dit jaar hadden we een hittegolf van maar liefst 13 dagen – wordt de uitdaging steeds groter om ons hoofd koel te houden op het werk. Als organisatie kun je dan investeren in meer airco’s en meer ampères in je meterkast. Of je kiest – zoals Evoke – voor een 100% sustainable office. Zoals zij in 2019 deden, zodat ze nu het hele jaar door aangenaam én eco-vriendelijk werken.

Het energieverbruik in Nederland rijst de pan uit in tijden als deze. Met z’n allen verbruiken we al gauw zo’n 30 % meer energie wanneer de temperaturen tropische hoogtes aannemen. Volgens Essent kan deze stijging direct gelinkt worden aan de enorme verkoop van airco’s en ventilatoren: Bol.com zag een toename van 3000%, Media Markt verkocht er in een week meer dan vorig jaar in de hele maand augustus. Niet vreemd, aangezien zo’n hittegolf inmiddels eerder regelmaat dan uitzondering is geworden en een gebouw koel houden meer energie kost dan verwarmen. Maar het kan ook anders.

Kiezen voor een sustainable office

Vorig jaar stond Evoke aan het begin van een grote renovatie van het hoofdkantoor. Daarbij kwam het moment van de beslissing. Voor méér airco’s of voor alternatieve oplossingen gaan? Zij kozen voor het laatste. Een sustainable office dat niet alleen qua duurzaamheid, maar ook qua comfort goed uitpakt.

“Het plan om van ons pand een sustainable office te maken is een groot project waar een flinke investering bij komt kijken. Toch was de keuze voor mij eenvoudig. Ons kantoorklimaat moest volledig gaan draaien op sustainable technology. Daar staan we voor, dus moeten we er ook helemaal voor gaan.”

Mark Verhaegh, directeur Evoke

Ook Rick de Haas, Regio Manager Evoke is tevreden: ‘’Na de renovatie is ons kantoor twee keer zo groot en volledig duurzaam. Een schitterende locatie om in te werken. Door de uitbreiding is er tevens plek voor een verdubbeling van het aantal medewerkers. Dat is onze volgende stap.’’

Het hele pand en omliggende terrein werd op de schop genomen. Alles om verwarming, koeling en ventilatie 100% duurzaam en ecologisch in te richten. Met 0% verbruik van fossiele brandstoffen en minimale belasting van het milieu. Door sustainable technology; een combinatie van systemen en slimme keuzes, die een volledig ecologisch gebalanceerd kantoorklimaat opleveren.

Koelen & verwarmen

De twee warmtepompen hebben een rendement – Coefficient of Performance (COP) –  van 5. De COP geeft aan hoeveel warmte de warmtepomp maakt ten opzichte van de hoeveelheid elektrische energie die hij verbruikt. In dit geval levert de warmtepomp, bij 1 kWh verbruik, 5 kWh aan warmte. Een rendement van 500%. Dat is fors hoger dan de gemiddelde HR ketel welke uit 1 kWh aardgas 1,07 kWh warmte, een rendement van 107% haalt.

De warmtepompen kunnen dit rendement halen doordat ze het grootste gedeelte van de temperatuur halen uit de 8 sondes welke circa 100 meter diep in de aardbodem zijn geboord. Door deze sondes kan de overtollige warmte ’s zomers in de bodem (grondwater) worden opgeslagen en ’s winters weer worden gebruikt voor verwarming.

155 zonnepanelen

De energie die de warmtepompen verbruiken wordt opgewekt door eigen zonnepanelen. In totaal 155 panelen, verspreid over het hele dak van het pand. Opgewekte energie die ze niet gebruiken, kunnen ze terug leveren om andere panden en huishoudens weer van zonne-energie te voorzien.

Ook de zonwering en isolatie speelt een belangrijke rol bij dit systeem. Daarom hebben ze weer- en windbestendige jaloezieën aan de buitenkant van de ramen om de temperatuur van buiten zoveel mogelijk buiten te houden.

Op elke verdieping staan 2 WTW (warmte terugwin) units voor luchtverversing. Zij zorgen voor temperatuur-terugwinning van de afgevoerde lucht, door dit over te dragen aan de toegevoerde verse lucht. De verse lucht stroomt binnen via een leidingsysteem dat 1,5 meter onder de grond z’n verkoeling krijgt. Het systeem zorgt bovendien altijd voor voldoende zuurstof in elke ruimte, door het CO2 gehalte constant te meten. Wanneer er meer mensen in één ruimte zijn schaalt het ventilatiesysteem automatisch op. Een paar grote groen-wanden aan beide zijden van het kantoor – volledig bedekt met zuurstofrijke, luchtzuiverende en luchtvochtigheid regulerende planten – doen hun aanvullende werk.

Elektrisch rijden

Zes laadpunten voor elektrische auto’s sieren de parkeerplaats – omlijst met 10 nieuw aangeplante bomen – om ook het wagenpark te verduurzamen.

Op 80 ampère

Stuk voor stuk zijn dit slimme en haalbare alternatieven voor de (voorheen) gasgestookte HR ketel, 24 airco-units en een groot ventilatiesysteem op een loeiheet dak. Waar voorheen een aansluiting van 180 ampère nodig was om het kantoor draaiende te houden,  – met dito energieverbruik – heeft Evoke nu met 80 ampère voldoende.

Aangenaam werken

Het verschil voor en na ons sustainable office is groot. Niet alleen in netto energieverbruik – de opbrengst van de zonnepanelen is tijdens de hittegolf in juli en augustus vijf keer hoger dan het energieverbruik – ook in comfort. De gecombineerde systemen leveren een constante en gelijkmatig aangename luchtflow en temperatuurregeling door het hele pand. En dat merken de Evoketeers.

Stefan, Marketing & Communicatie Adviseur: “Ik heb tijdens de hittegolf elke dag wel relaxed op kantoor kunnen werken, omdat het hier zo aangenaam was. Eerder zat ik op kantoor precies onder zo’n airco rooster, die droge lucht bleef waaien. Dit werkt veel beter. Zelfs tijdens de extreme temperaturen van deze zomer bleef het binnen dus onveranderd aangenaam. Wel was het nog even zoeken naar de juiste afstemming van het systeem.”

Myron, Senior Relatie Manager Electronics: “In de eerste warme weken van deze zomer was het hier binnen bijna koud te noemen. Zodra de echte hittegolf kwam waren we er gelukkig uit hoe de instellingen het best werken. Nu voelt het helemaal perfect.”

Samen werken aan sustainability

Sustainable Technology heeft de toekomst. Wat ons betreft, en wat veel van onze klanten betreft. Niet alleen in de Technologie, maar ook in de Bouw & Infra en in de Supply Chain & Logistiek zien we steeds meer innovatieprojecten geënt op sustainability. Een ontwikkeling die ook interessante innovatieve functies met zich meebrengt. Zoals die van Evoker Noah Schouten; werkzaam als duurzaamheidsadviseur en BREEAM Expert.

Zie jij jezelf werken in deze prettige werkomgeving? Wij zijn op zoek naar nieuwe commerciële collega’s uit de omgeving. Neem contact op met Rick de Haas via +31630438926 of [email protected].

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie