Leudal waarschuwt hondenbezitters voor wilde zwijnen

Algemeen Leudal Regio 7 reacties 2 min. leestijd

Leudal – Ga je wel eens wandelen met de hond(en) in een natuurgebied in Leudal, bijvoorbeeld Heijkersbroek in Ell? Wees dan gewaarschuwd voor wilde zwijnen.

In de eerste helft van 2020 zijn er al 7 wilde zwijnen geschoten door de wildbeheerseenheid Hunsel (WBE). In het hele jaar 2019 waren dat er 3. Normaal worden in het najaar nog een aantal wilde zwijnen geschoten. Er wordt daarbij onder meer gebruik gemaakt van de nachtkijkers die door de provincie Limburg  ter beschikking zijn gesteld aan de WBE’s. 

Maaien

Daarnaast zijn een aantal bermen extra gemaaid. In de bermen  verschuilen de wilde zwijnen zich vaak om van daar uit naar de percelen met mais of andere gewassen te gaan.

Honden aan de lijn

De gemeente Leudal maakt zich wel zorgen om het groot aantal mensen dat hun hond los laat lopen in de verschillende natuurgebieden. Door de gemeente zijn op verschillende locaties bij de natuurgebieden borden geplaatst dat de hond aangelijnd moet zijn. Toch gebeurt dit onvoldoende, zo stelt de gemeente Leudal.

Gevolg hiervan kan zijn dat wilde zwijnen opgejaagd worden door de los lopende honden, zich bedreigd voelen en dan mensen kunnen aanvallen. Ze vragen daarom heel dringend om honden aan de lijn te houden in de natuurgebieden.  

Geluid maken met een belletje

Wilde zwijnen worden soms ook agressief als ze gestoord worden door wandelaars die ze niet horen aankomen. Dat is heel simpel te voorkomen door een kleine bel aan kleding of aan de hondenriem te bevestigen en geluid te maken. 

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
7 reacties