Stramproy bereidt zich voor op buitentoneel ‘Euver de Grens’

Op zaterdag 19 september 2020 is een officiële start gemaakt met de voorbereidingen van het buitentoneel dat in 2022 in Stramproy opgevoerd gaat worden. Het succesvolle duo Frits Criens (schrijver) en Johan Korten (regisseur) werken hierin samen, na hun stuk “Vossen van de Spik”.  

Het Stramproyer toneelstuk gaat ‘Euver de Grens’ heten, en speelt zich een eeuw geleden af, bij een grensovergang tussen Nederland en België. Er wordt door de arme, katholieke bevolking stiekem gesmokkeld, wat de Hollandse, protestantse douane moet zien te voorkomen. Er wordt in het bosrijke gebied  gestroopt, wat natuurlijk ook niet mag. Er is ook een plagerige spanning tussen de Hollenjers en de Belgen. Voeg daar nog een vleugje verboden romantiek aan toe tussen de een en de ander, en er ontstaat een stuk waar iedereen aan zijn trekken komt. Door de supermooie locatie de Broekmolen, pal aan de grens, komt dit stuk helemaal tot zijn recht.

De Dorpsraad Stramproy heeft het voortouw genomen om dit evenement te gaan organiseren, en inmiddels is er een werkgroep van acht personen aan de slag. De aftrap gebeurde door het ondertekenen van de contracten met de schrijver Frits Criens, de regisseur Johan Korten, en de eigenaren van de Broekmolen Jo Smeets en Hubert Simons.

Onder een stralende zon en met veel enthousiasme was daarmee een begin gemaakt voor uiteindelijk 10 voorstellingen voor 400 personen. Mits corona dat in 2022 toestaat.