Veel ziekenhuismedewerkers krijgen toch geen bonus

Het kabinet van de Nederlandse overheid maakte in juni bekend dat zorgmedewerkers een bonus van 1000 euro netto tegemoet mochten zien komen. Dit vanwege de uitzonderlijk zware werkzaamheden die het zorgpersoneel moest verrichten vanwege de corona-uitbraak. Echter bleek vorige week dat niet iedereen die bonus krijgt. Bestuurster Inge de Wit van het SJG Weert is boos.

In een blog op de website van het SJG schrijft ze waarom ze boos is. “Nu, drie maanden later, maakt hetzelfde kabinet op grond van duistere criteria ineens een tweedeling. Medewerkers die afgelopen voorjaar eveneens onder extreme omstandigheden voortreffelijk werk hebben gedaan, dreigen nu te worden uitgesloten van een bonus.”, aldus de bestuurster.

Direct of indirect

De boodschap in juni was dat zorgmedewerkers die in hun werk direct of indirect de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus hebben ondervonden een bonus van 1000 euro netto krijgen. Het geld was bedoeld voor verpleegkundigen, verzorgenden, helpenden, schoonmakers en het andere ondersteunend personeel in alle sectoren van de zorg.

Nu blijkt echter dat een hele grote groep zorgmedewerkers wordt uitgesloten en dat terwijl ze keihard en met alle risico’s van dien hebben gewerkt.

Wie niet?

De fysiotherapeuten die meehielpen met het draaien van covid-19-patiënten. De psychologen die collega’s mentaal ondersteunden in hun zorgen. De mensen van Techniek & Bouw niet te vergeten die tot twee keer toe het complete ziekenhuis verbouwden en coronaproof maakten. De logistiek medewerkers die de kritieke afdelingen continu bevoorraadden en zorgden voor de opslag en distributie van beschermingsmiddelen. Het crisisteam dat zeven dagen per week tot ’s avonds laat aan de gang was. En de polikliniekmedewerkers die patiënten in crisistijd naar de juiste plek begeleidden en ervoor zorgden dat ze konden beeldbellen. Het zijn een aantal voorbeelden die Inge de Wit van het SJG beschrijft. Ze krijgen allemaal geen bonus van de overheid.

Hoe stelt de minister dit voor?

“Hoe stelt de minister zich dit voor? Dat ik nu het ziekenhuis inloop en tegen mijn mensen zeg: jij krijgt wel een bonus en jij niet? No way. Ik weiger onderscheid te maken in beroepen, mijn waardering geldt voor iedereen. Zeker hier, in deze Midden-Limburgse regio, heeft iedereen de pijn en het verdriet van patiënten en hun families gevoeld.”, aldus Inge de Wit.

De bestuurster roept iedereen in de zorg op om de minister aan zijn belofte te houden. “Wat er nu dreigt te gebeuren, kan niet en mag niet. Als je samen corona bestrijdt, verdien je ook samen een bonus”.