Aanhoudingen bij actie verdovende middelen

Foto via: politie.nl

Bij een politieactie van de Landelijke Eenheid en de Eenheid Oost Brabant zijn op diverse plekken in het land vanochtend zeven verdachten aangehouden en zeventien zoekingen gedaan, waaronder in Weert. Er zijn grondstoffen aangetroffen voor synthetische drugs en een groot geldbedrag.

Na al langer lopende onderzoeken van de recherche Oost Brabant en de Landelijke recherche en onder leiding van het Openbaar Ministerie Oost Brabant en het Landelijk Parket, werden vanochtend tegelijkertijd de aanhoudingen en de zoekingen gedaan, allen in het kader van voorbereidingshandelingen vervaardigen synthetische drugs.

De invallen waren onder andere in Den Bosch, Terneuzen, Uden, Veghel, Tilburg en Boxtel, Oedenrode, Den Dungen, Weert en Schijndel. Hier zijn zes verdachten aangehouden, vier mannen en twee vrouwen. De zevende verdachte werd gisteravond op de luchthaven Eindhoven al aangehouden.

Inzet DSI Den Bosch

In onder andere Den Bosch kwam de Dienst Speciale Interventies (DSI) in actie om op een snelle en veilige manier een woning in te komen. Hierbij is gebruik gemaakt van een gepantserde auto die de ruit van een goed beveiligde woning kapot reed. In deze woning werd overigens ook geconstateerd dat er fraude was gepleegd met stroom en gas en de gemeente contstateerde dat er verbouwen waren geweest die niet passen binnen de daarvoor geldende wet- en regelgeving. De gemeente Den Bosch onderzoekt dit.

Drugsvondsten

In Terneuzen werd een container aangetroffen met een compleet lab (niet werkend) en 320 liter MDMA olie, een hoeveelheid MDMA kristallen en een aantal vaten vol met chemisch stoffen. In Tilburg lag in een pand 300 liter methanol en in Veghel werd een lab in aanbouw aangetroffen met een enorme hoeveelheid chemische grondstoffen.

Inbeslagname en voorgeleiding

Bij deze huiszoekingen werden verschillende geldbedragen aangetroffen en zijn telefoons en andere gegevensdragers inbeslaggenomen. Tevens zijn er twee auto’s in beslag genomen, waaronder een dure Mercedes. De verdachten zijn aangehouden, zitten in beperkingen en zijn ingesloten voor verhoor. De verdachten zullen aanstaande woensdag en donderdag worden voorgeleid aan de Rechter-commissaris in Den Bosch.

Info uit afgeluisterde telefoons

De politie kwam deze groep op het spoor door informatie uit de afgeluisterde berichten van Encrochat, maar ook dankzij eigen onderzoek. In juli van dit jaar maakten politie en justitie bekend dat ze maandenlang beveiligde telefoons heeft gekraakt en 20 miljoen chatberichten tussen criminelen heeft kunnen lezen. Door deze manier van opsporen hebben politie en justitie op effectieve wijze al heel veel verdachten kunnen aanhouden en zijn onder andere drugslabs, geld en wapens aangetroffen. Meer aanhoudingen zijn niet uitgesloten.

Aanpak drugs

Drugsproductie- en handel gaat vaak samen met zware en georganiseerde criminaliteit zoals liquidaties, geweld, witwassen en de vermenging van de onderwereld met de bovenwereld. Daarom is het van groot belang dat we deze criminele netwerken, die zich bezig houden met de invoer, productie, handel in drugs en het drugsbezit hard aanpakken.