Er was te weinig manschap om bezoekers rave-party te bekeuren

“Het is niet uit te leggen aan de inwoners”, merkten meerdere gemeenteraadsleden gisteren op tijdens de commissievergadering over de illegale rave-party op zondag 4 oktober in een gekraakte loods aan de Vliesvenweg in Weert .

“Hoe kan het dat horeca-ondernemers in de binnenstad worden beboet als ze zich niet aan de corona-maatregelen houden, terwijl honderdvijftig malloten samen komen voor een illegaal feestje, zich niet aan de regels houden en niet worden beboet”, verwoordt Lars Lambers (VVD) de frustratie. Waarnemend burgemeester Ina Leppink verzekert dat geen enkele horecazaak in de binnenstad is beboet tijdens de coronacrisis. “We gaan eerst met de horeca-ondernemers in gesprek, daarna volgt er eerst een mondelinge- en daarna een formele schriftelijke waarschuwing. Pas daarna gaan we beboeten.” Maar dat is volgens haar weten niet gebeurd.

Versterking van ME

Op zondagochtend 4 oktober kreeg waarnemend burgemeester Ina Leppink een telefoontje van de politie. Omwonenden hadden melding gemaakt van geluidsoverlast. Vervolgens is de politie gaan kijken en constateerde dat het niet veilig was om zomaar naar binnen te gaan. Zij vroegen om versterking van de Mobiele Eenheid (ME). Het duurde enige tijd voordat de ME ter plaatse was. “Dat komt, omdat ze van ver moesten komen en we alles correct volgens de protocollen hebben gedaan.”

Te weinig manschap om te bekeuren

In overleg met de politie is zo snel mogelijk het pand ontruimd. “Er was te weinig manschap om de circa honderdvijftig feestgangers te beboeten. We hebben het signaal afgegeven dat we handhaven op orde en veiligheid”, zo werd tijdens de commissievergadering toegelicht. Waarnemend burgemeester Ina Leppink benadrukt dat zulke feesten in Weert niet worden toegestaan. “Gemeente en politie werken samen om ze in de toekomst te voorkomen. Momenteel wordt onderzoek gedaan naar de organisatoren en de mensen die zich misdragen hebben tegenover de politie om hen alsnog te beboeten.”


Een bijdrage van Arjanne van Voorst