SJG gaat vanaf 2 november reguliere zorg afschalen

Het aantal ziekenhuisopnames in Nederland stijgt, waardoor het SJG in Weert meer plek voor covid-patiënten moet creëren. Dit is volgens het SJG sneller dan vooraf was voorspeld. Concreet betekent dat, dat ze vanaf maandag 2 november een klein deel van de reguliere zorg moeten gaan afschalen.

Belangrijk om te weten is dat patiënten áltijd door het ziekenhuis gebeld worden als de afspraak of operatie niet doorgaat. Het SJG wil je vragen om niet zelf te bellen, omdat dit de telefoonlijnen te veel belast. Heb je niks gehoord dan kun je er vanuit gaan dat jouw afspraak of operatie doorgaat. Het gaat op dit moment dan ook maar om een beperkt deel van de zorg.

Vergroting van het aantal IC-bedden betekent minder operaties

Net als in het voorjaar gaan ze het aantal IC-bedden verhogen door een tweede Intensive Care op de verkoeverkamer van het operatiecomplex te creëren. Dit betekent echter wel dat ongeveer 30% van de geplande operaties uitgesteld moet worden. De specialisten maken daarbij kritisch de afweging welke operaties door moeten gaan en welke uitgesteld kunnen worden. “Voor de patiënten die dit betreft is het natuurlijk heel vervelend, maar helaas zijn deze maatregelen op dit moment noodzakelijk”, aldus het SJG. Als jouw operatie wordt uitgesteld, krijg je hier persoonlijk bericht van. Het SJG benadrukt nogmaals om hen niet te bellen. Hoor je niks, dan gaat jouw operatie gewoon door.

Poli- en onderzoeksafspraken gaan grotendeels door

Poli- en onderzoeksafspraken gaan in principe gewoon door. Een uitzondering geldt voor een aantal specifieke poliklinieken. Ze hebben nu meer specialisten nodig op de verpleegafdelingen waardoor zij niet al hun normale spreekuren kunnen houden. Dit geldt slechts voor een klein deel van de poliklinieken en onderzoeksafdelingen. Ook hier geldt dat je gebeld wordt wanneer jouw afspraak niet doorgaat. Gelukkig kan het overgrote deel van de afspraken wel doorgaan. Hoor je niks van het SJG, dan kun je gewoon naar jouw afspraak komen.

Clustermanager Riana Botter vraagt begrip voor de nieuwe maatregelen binnen SJG Weert: “Liever hadden we gezien dat dit niet nodig was, maar het is helaas niet anders. Achter elke afspraak die je af moet zeggen, schuilt een persoonlijk verhaal en treft het een individu. We begrijpen dat dat geen wenselijk situatie is. We proberen dat daarom ook alleen te doen als het echt niet anders kan. Gelukkig kan het grootste deel van de reguliere zorg nog steeds doorgaan en dat proberen we zo te houden.”